Цените са се увеличили с 5% за една година

30.05.2012 | 11:14
по статията работи: Ралица Стоянова
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 1.1% през април
Цените са се увеличили с 5% за една година
Снимка: Sxc.hu
Още по темата

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2012 г. е с 1.1% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.3%, в преработващата промишленост - с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%. Това сочат данните на националната статистика.

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 4.3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.2%, и при производството на химични продукти - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2012 г. нараства с 5% в сравнение със същия месец на 2011 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 2%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.9%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо април 2011 г. е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 8.5%, производството на химични продукти - с 6.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.3%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.8%.

Общият индекс на цените на производител през април 2012 г. нараства с 1.5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.2%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3.9%, при производството на основни метали - с 3.8%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.4%.

Общият индекс на цените на производител през април 2012 г. се увеличава с 3.7% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 2.4% спрямо април 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.9%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7.2%, и при производството на тютюневи изделия - със 7%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 13.7%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.1%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...