Цяла нощ помагаха на закъсали в снега

21.12.2012 | 10:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Жълт код е обявен за девет области в Източна и Североизточна България заради опасно ниските температури
Цяла нощ помагаха на закъсали в снега
Снимка: Булфото

Цяла нощ пожарникари и спасителни екипи са оказвали помощ на закъсали хора в Източна България. 138 затънали в преспите автомобили са били извадени до 6.00 часа сутринта. Евакуирани са 521 души, съобщава МВР. 120 селища в страната все още са без електричество.

Остава в сила обявеното бедствено положение на територията на област Шумен, както и в разградските общини Исперих и Самуил, общините Суворово, Долни Чифлик, Вълчи дол, Бяла, Дългопол, Аксаково, Ветрен и Аврен – област Варна и бургаската община Руен.

В Шумен към 6.00 часа от снежния капан са извадени над 20 превозни средства. Закъсали линейки също са били изтеглени от преспите. В областта през последното денонощие на терен са работили над 100 пожарникари и спасители и 42 броя спасителна и верижна техника.

8 души на хемодиализа и една родилка са превозени до болница, за да получат необходимата им медицинска помощ. Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" доставиха храна на многопрофилната болница в Шумен. Високопроходим автомобил е доставял хляб за града от Варна.

В Добрич са получени 45 сигнала за произшествия. Оказано е съдействие на социалните служби за доставка на храна по домовете на възрастни хора в града и близките население места. Осигурена е проходимост на медицински екипи по пътя Добрич – село Одърци, които са помогнали на болен в будна кома.

Всички пътища на територията на област Варна остават затворени за почистване. До този момент варненските огнеборци са участвали в 51 спасителни дейности. Във Велико Търново спасителите съвместно с БЧК са раздавали храна и топли напитки за шофьорите на 30 ТИР-а.

Превозните средства са спрени временно след полицейско разпореждане до с. Кесарево на главния път София – Варна. В Бургас хора закъсаха на магистрала "Тракия" в посока Карнобат. Те вече са спасени. Жителите на 32 населени места в областта все още са без ток.

Жълт код е обявен за девет области в Източна и Североизточна България заради опасно ниските температури, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Шуменска, Търговищка, Русенска, Силистренска и Разградска. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

Облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над източните, а след обяд и над северозападните райони. Вятърът в Източна България ще отслабне до умерен от север, северозапад.

Ще бъде студено с минимални температури между минус 7° и минус 12°, в София около минус 7°. Максималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, в Лудогорието и Добруджа минус 5° - минус 7°, в София около минус 1°.

Над планините ще има разкъсана облачност, на места намаляваща до незначителна. Вятърът ще отслабне, ще е от северозапад до умерен. По Черноморието облачността ще е значителна, но ще е без валежи. Вятърът чувствително ще отслабне и ще е до умерен от север, северозапад.

Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...