Частни фирми ще провеждат шофьорските изпити*

06.11.2008 | 12:37
по статията работи: econ.bg
МВР предлага ограничения за младите шофьори
Частни фирми ще провеждат шофьорските изпити*

Частни фирми ще имат право да провеждат шофьорските изпити. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, приети на днешното заседание на правителството, предаде Дарик радио.

Според промените държавната администрация запазва функциите си да определя условията и реда за провеждане на шофьорските изпити и да контролира оценяването им. В законопроекта е въведено и изискване към оборудването на тежкотоварните автомобили, които трябва да притежават огледала за непряко виждане и така да се ограничи невидимата зона и броят на потенциалните жертви при пътнотранспортни произшествия.

Министерството на вътрешните работи (МВР) предлага серия от мерки за ограничаване на правата на шофьорите с под едногодишен опит зад волана. "Статистиката показва, че първата година след получаването на шофьорската книжка е изключително опасна и през нея смъртността и пътният травматизъм са най-високи, коментира вътрешният министър Михаил Миков, цитиран от Дневник.bg.

Едно от предложенията е през първата година младите шофьори да имат в талона си по-малко точки, които ще се възстановяват до нормалния им брой, ако те не са извършили нарушение, обясни Миков.

Друго ограничение е те да не могат да шофират от 23 ч. вечерта до 6 ч. сутринта. През тази част от денонощието загиват най-много млади водачи, каза вътрешният министър. Друга идея е неопитните шофьори да са длъжни да се движат с 10 км в час по-ниска скорост от обозначената на пътните знаци. Според Миков предложението е спорно и подлежи на дискусия, защото е трудно за прилагане.

По думите на министъра ограниченията не са тежки и не става въпрос за дискриминация. "Просто искаме да напомним на шофьорите, че трябва да внимават докато натрупат опит", каза той.

Идеите на МВР са обсъдени на оперативно заседание на правителството и се очаква да бъдат приети следващата седмица, за да влязат в Народното събрание едновременно с промените в Закона за движение по пътищата, одобрени днес по предложение на Министерството на транспорта.

Правителството прие и програма „Грижа за всеки ученик”, според която по 500 лева ще получават училищата за всеки ученик, стигнал до национален кръг от олимпиада през учебната 2007 – 2008 година. За програмата са осигурени 2 милиона лева, които ще се разпределят за обучение на талантливи ученици и допълнително обучение на ученици за получаване на общообразователната им подготовка.

Училищата ще получават средства по програмата според броя на учениците и техните постижения на националните олимпиади като за всеки лауреат училището ще вземе по 2000 лева. Към сумата се добавят 20% за административни разходи.

В програмата са заложени средства и за допълнително обучение на ученици от 5 и 6 клас, които имат ниски резултати от външното оценяване по даден учебен предмет. Критерият за участие е наличието на група от четири до осем деца в едно училище, които имат постижения с 50% по-ниски от средния успех по съответната дисциплина.

За обучението на една група по предмет се отпускат 1000 лева за 100 учебни часа плюс 15% за административните разходи за училището.

* Информацията е актуализирана към 15.10 ч.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...