Чепеларе може да стане световен лидер в ски производството

07.03.2011 | 17:41
по статията работи:
"Амер Спортс България" получи сертификат клас А по проект за разширяване и модернизация на производството си
Чепеларе може да стане световен лидер в ски производството

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков връчи днес на ръководството на фабриката за ски в Чепеларе сертификат за инвестиция клас А.

"Амер Спортс България" получи документа по проект за разширяване и модернизация на производството си. Той е първият сертифициран през 2011 г. и предвижда разкриване на нови мощности със значителен брой допълнителни работни места.

На церемонията присъстваха посланикът на Финландия у нас г-жа Таря Лайтиайнен, прокуристът на дружеството Щефан Лебербауер, управителят Кръстьо Вангелов, представители на кметство Чепеларе и др.

„Щастлив съм да изразя държавната подкрепа за този проект поне по три причини - подчерта при връчването министър Трайков. Чудесно е да се стремиш да си номер едно в света. Освен това ските са предпочитан спорт от хора с високо културно и материално равнище, за които ще е приятно да прочетат надписа „Произведено в България". И не на последно място Чепеларе е много красив край на България, но с малко източници на икономически ангажименти. Затова ви подкрепяме с всички мерки, предвидени в сертификата."

Стойността на новия инвестиционен проект е 7.8 млн. лв. със срок за реализация три години . Той ще увеличи капацитета на предприятието до над 1 млн. чифта ски годишно през 2013 г. и ще го направи едно от водещите в света с този профил. Ще бъде изградено ново производствено хале с площ около 3100 кв. м, ще се увеличат складът и административно-битовите помещения, съобщиха от МИЕТ.

„Фабриката в Чепеларе играе стратегическа роля за растежа на ски производството", заяви при получаването на сертификата прокуристът Щефан Лебербауер. Той подчерта, че тази инвестиция е вече с 30-годишна история, а до края на 2012 г. ще бъдат вложени общо 40 млн. лв. в предприятието. „Целта ни е то да стане едно от най-големите в света с дял 15-20% от цялото производство на ски. Печалбата ще е и за Чепеларе, и за България."

„Амер Спортс България" ЕООД планира да финансира проекта изцяло със собствени средства на финландската компания майка "Amer Sports Corporation". Реализацията му ще осигури над 100 нови работни места към съществуващите до момента около 600. Инвеститорът е заявил няколко мерки по Закона за насърчаване на инвестициите: съкратени срокове за административно обслужване; индивидуално административно обслужване; изграждане на елементи от публична пътна инфраструктура - улица до границите на имота на стойност около 200 000 лв.

„Това е първата от този клас инвестиция за финландския бизнес в България, при това в регион с висока безработица. Подобно амбициозно производство означава повече експорт и приходи за страната", заяви посланикът на Финландия Н.Пр. Таря Лайтиайнен. Тя припомни, че за последните 10 години двустранните отношения са дали двойно повече резултати, но има още области, в които биха могли да се развият - чистите технологии, управлението на отпадъците, енергийната ефективност и др.

Амер Спортс България" ЕООД, е специализирано в производство на ски и зимни артикули. Основните продукти са алпийски ски, детски ски и ски за бягане. Едноличен собственик на капитала на дружеството е „Амер Спортс Холдинг" ГмбХ, Австрия. То, от своя страна, е собственост на компанията "Amer Sports Corporation", Финландия, която е сред най-големите производители в света на ски и най-разнообразна спортна екипировка. Годишното производство на двете фабрики в групата (Алтенмаркт, Австрия и Чепеларе, България) представлява над 25% от световния пазар на ски. Дружеството продава директно своята продукция на фирмите „Атомик"-Австрия и „Саломон"-Франция, като основните пазари са ЕС, САЩ, Япония. Приходите от продажби на българската компания за 2009 г. е над 35 млн. лв., а за 2010 г. близо 60 млн. лв. През периода от придобиването на дружеството през 2008 г. до края на 2010 година са инвестирани над 6 млн. лв. в разширение и модернизация на сгради, оборудване и подобряване на инфраструктурата.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...