Четири държави обсъдиха в Будапеща вертикален газов коридор

10.09.2016 | 17:15
по статията работи: econ.bg
В Будапеща се проведе среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа
Четири държави обсъдиха в Будапеща вертикален газов коридор
Снимка: Wikipedia.org

По-бързо да се изгради Вертикален газов коридор в Централна и Югоизточна Европа, който да свързва междусистемните газови връзки на Гърция, България, Румъния и Унгария. Декларация с това искане подписаха участниците в среща на Групата за високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Форумът се проведе в Будапеща.

В Будапеща се проведе среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Основен акцент на нея бе засилване на регионалното сътрудничество между страните от Централна и Югоизточна Европа, както за гарантиране сигурността и диверсификацията на газовите доставки, така и в електроенергийния отрасъл. България бе представена от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, а ЕК - от еврокомисарите за Енергийния съюз и за енергетиката и климата Марош Шефчович и Мигел Ариас Канете. 

Участниците приеха съвместна декларация за изграждане на "Вертикален коридор" за природен газ, свързващ Гърция, България, Румъния и Унгария с цел осигуряване на непрекъсваеми двупосочни потоци. Енергийната сигурност в Европа ще бъде гарантирана чрез бързото изпълнение на проектите от общ интерес, както и изграждането на междусистемните връзки, което вече е в ход. 

В съвместната декларация се подчертава важността от улесняването на достъпа до диверсифицирани доставки чрез междусистемните връзки и терминали за втечнен природен газ, както и до съоръжения за съхранение. 

Подписан бе и меморандум между газопреносните оператори за осигуряване на технически и търговски предпоставки за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ през Транс-Балканския газопровод до 2019 г. 

Първата среща на Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа се проведе в София през февруари 2015 г. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 12.10   1428 г. – Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. – Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските...