Четири европейски институции не изразходвали бюджетите си добре

28.03.2012 | 16:25
по статията работи: Ралица Стоянова
Това са Европейският съвет, Европейската агенция за безопасност на храните, Европейската агенция за безопасност и контрол на лекарствата и Европейската агенция за защита на околната среда
Четири европейски институции не изразходвали бюджетите си добре
Снимка: Commons.wikimedia.org

 

Европейският съвет, Европейската агенция за безопасност на храните, Европейската агенция за безопасност и контрол на лекарствата и Европейската агенция за защита на околната среда не получиха одобрението на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент за начина на разходване на бюджета си през 2010 година. Това се казва в съобщение от Евопейската комисия.

Европейски съвет

Евродепутатите отложиха решението за освобождаване на Съвета от отговорност (бел. ред. - основен инструмент, с който си служи ЕП, за да оказва контрол върху изразходването на средствата от европейския бюджет. Отказът от освобождаване от отговорност може да се тълкува като вот на недоверие) по годишния одит единодушно. Причината е, че все още няма решение как точно да се осъществява контрола от страна на ЕП на действията на Съвета, тъй като и двете институции имат законодателни правомощия. Тепърва предстоят разговори как ЕП да влезе в ролята си на контролен орган за разходването на бюджета на Европейския съвет.

Европейска агенция за безопасност на храните

Решението да не се дава освобождаване от отговорност по годишния одит беше взето с 15 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържали се". Евродепутатите поискаха да има драстично съкращение на разходите за събрание на директорите на агенцията. В момента всяко заседание струва по 92 630 евро или 6175 евро на човек. Друг аргумент за негативното решение е конфликт на интереси – няколко от членовете на борда на агенцията имат директни връзки с компании от хранителната индустрия. Бюджетната комисия поиска от Европейската сметна палата да направи одит на съмнителните отношения.

Европейската агенция за безопасност и контрол на лекарствата

Решението да не се дава освобождаване от отговорност по годишния одит на това ведомство, което беше взето с 14 гласа „за“ и 9 „против“ отново клони към конфликт на интереси. Евродепутатите поискаха проверка на надеждността на експертите на агенцията, както и план за подобряване на управлението ѝ. Бюджетната комисия на ЕП не беше във възторг и от отказа на агенцията да въведе нова система за разплащане.

Европейската агенция за защита на околната среда

С 16 гласа "за" и 10 "против" и тази агенция не беше освободена от отговорност по одита си за 2010 година. Основната причина е, че между юни 2010 година и април 2011 година изпълнителният ѝ директор е бил и член на Международния борд на Earthwatch, което е конфликт на интереси. Няколко от членовете на агенцията са ходили в командировки по проекти, свързани с Earthwatch, като Европейската агенция за защита на околната среда е платила 33 791 евро за тази цел.Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 05.06   70 г. – Тит Флавий Веспасиан и предвожданите от него римски легиони пробиват средната стена на Йерусалим в Обсадата на Йерусалим. 1305 г. – Бертран де Го е...