Чуждите медии за служебното правителство на България

13.03.2013 | 13:50
по статията работи: Петя Бързилска
Дипломат става премиер, отбелязват световните агенции
Чуждите медии за служебното правителство на България

Встъпването в длъжност на новото служебно правителство на България намира отзвук в международните медии, макар и не много широк. Представяме ви начина, по който то е отразено в четири от авторитетните чуждестранни медии.

"Зюддойче цайтунг": Дипломат става ръководител на служебното правителство в България

По примера на правителството на Марио Монти в Италия, българският президент Росен Плевнелиев представи служебно правителство. Кабинетът ще се оглавява от про-европейски настроения дипломат Марин Райков. Той отговаря на основните изисквания, пише германското издание.

Три седмици след оставката на правителството в България президентът на държавата Росен Плевнелиев събра служебно правителство от експерти. Министър-председател на европейската страна е досегашният посланик в Париж Марин Райков, както обяви във вторник Плевнелиев. Държавният глава искаше с този избор да успокои българския народ, пише немското издание.

Определян като независим, 52-годишният Райков ще заема поста на премиер до изборите през май. Той също така ще бъде и външен министър, допълва изданието.

"Ройтерс": България избра опита за служебното правителство

Българският президент назначи уважавания дипломат Марин Райков за министър-председател във вторник. Райков заяви, че ще запази финансовата дисциплина с кабинет от професионалисти, който се опитва да укрепи доверието, разклатено от националните протести в страната.

Изборът на Росен Плевнелиев за независими фигури цели да покаже на протестиращите, че е налице скъсване с досегашната политическа класа, която е възприемана като корумпирана и която не успя да подобри стандарта на живот в най-бедната страна-членка на Европейския съюз, пише още агенцията.

"Блумбърг“: Българският президент Росен Плевнелиев назначи Марин Райков за служебен министър-председател да ръководи балканската страна до предсрочните избори на 12 май. Това става след като протестите срещу бедността доведоха до оставката на кабинета на Бойко Борисов.

Новата администрация ще се фокусира върху въпросите на енергетиката, социалното благосъстояние и икономическото развитие, каза Плевнелиев в София. Той назначи Калин Христов, подуправител на Централната банка, за финансов министър.

"РИА Новости“: Дипломатът Райков е назначен за глава на служебното правителство на България

Президентът на България Росен Плевнелиев официално обяви назначаването на дипломата Марин Райков за министър-председател в служебното правителство. „Министър-председателят трябва да бъде добър дипломат. Той трябва да е здравомислещ и компетентен и да защитава интересите на България в Брюксел“, каза Плевнелиев пред журналисти, отбелязва руската агенция.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....