Шардоне и каберне совиньон - най-предпочитани сред потребителите

07.04.2014 | 11:25
по статията работи: Симеон Досев
Пазарът ще се преструктурира от наливно към бутиково вино, смята зам.-министър Явор Гечев
Шардоне и каберне совиньон - най-предпочитани сред потребителите

Български вина, направени от сортовете „Шардоне“ и „Каберне совиньон“, се оказаха най-успешни според експертите и най-предпочитани от потребителите. Това показаха три конкурса в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2014“, която приключи на 5 април в Международен панаир Пловдив, съобщават от организаторите на събитието.

Бяло шардоне, червено и розе каберне совиньон, произведени от различни български изби, грабнаха най-много отличия в международния конкурс за вина и спиртни напитки, определящ наградите на „Винария“. Приза взеха 10 напитки от шардоне и 17 от каберне совиньон сред общо 78 наградени. 

Успехът е особено показателен за достойнствата им, тъй като за първи път чуждестранните участници са повече от българските, а в журито превес имаха експертите от чужбина. Шардоне и каберне совиньон са фаворити и в националните дегустации, които се организират заедно с международния конкурс.

Три от общо петте, наградени с голям почетен диплом при белите вина, са шардоне. В групата на червените вина три от общо шестте отличници са каберне совиньон. Международният конкурс и националните дегустации се организират от Националната лозаро-винарска камара и са най-престижните състезания във винения бранш у нас.

Двата сорта се откроиха като любими вина на българите и в конкурса „Изборът на потребителя“. Те взеха златните медали в разделите за бяло и червено вино. Според експерти триумфът на шардонето и кабернето се обяснява с вкуса на българите, които предпочитат напитки от традицонни сортове, направени по класически наши рецепти, но с модерни нотки.

На тази формула се базираха и повечето нови колекции на производителите. Открояваха се ярко напитките на малки изби от семеен тип, произвеждащи вина от характерните за своя регион сортове в бутикови серии, каквато е новата тенденция в световен мащаб. Те бяха представени от членове на Асоциацията на независимите лозаро-винари. В полза на малките серии тероарни вина от висок клас бе и прогнозата на заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев.

По думите му през следващите 4-5 години международният пазар ще се преструктурира от наливно към бутиково вино. Новите колекции вина и спиртни напитки, както и модерните технологии, техника и оборудване за лозарството и винарството, които бяха показани на изложбата, станаха причина броят на посетителите специалисти да се увеличи над два пъти в сравнение с миналата година.

Паралелно с „Винария“ от 2 до 5 април се проведоха Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“ и Международната изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“.

Те създават един общ туристически продукт, затова съчетанието се приема добре от фирмите, подчерта д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира проявите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.12   619 г. – Начало на понтификатът на папа Бонифаций V. 1672 г. – Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея – вторият по големина след Титан...