Шпигел: "Българите се превръщат в проблем"

24.05.2011 | 16:37
по статията работи:
В статия, озаглавена "Легално робство", българските преселници в Германия биват сравнявани с робите в древна Спарта
Шпигел: "Българите се превръщат в проблем"

"Българите и румънците се превръщат в проблемна група в германските градове", пише списание "Шпигел". В статия, озаглавена "Легално робство", българските преселници в Германия биват сравнявани с робите в древна Спарта.

"Досега телевизионните дебати бяха доминирани от новините за мигранти от турски и арабски произход. Техните проблеми в берлинския квартал Нойкьолн се превърнаха в символ на провалилата се политика за интеграция", отбелязва списание "Шпигел", след което представя новия мигрантски проблем: все по-големият брой българи и румънци в Германия. След поляците, румънците и българите са най-голямата група новопристигнали мигранти. Много от тях обаче не влизат в официалната статистика.

"Повечето не говорят немски и живеят нелегално, работейки за по 3 евро на час. Като граждани на ЕС те не влизат в нито една от интеграционните програми. За мигрантите от турски и арабски произход има интеграционни курсове и помощи. Българите и румънците са оставени на произвола на съдбата", отбелязва германското списание и заключава: "Отсега се вижда, че се повтарят старите грешки на някогашната политика спрямо гастарбайтерите. Създават се паралелни общества, а политици и институции отново наблюдават безучастно този процес."

Невидими и поробени

В статията е цитиран Клаус Баде, представител на Сдружението на германските фондации за интеграция и миграция. Той сравнява българите и румънците, работещи за по 3 евро на час, с робите в древна Спарта и ги нарича "експлоатираната прослойка на обществото ни". "Те работят при условия, при които никой в Германия няма да си мръдне пръста", казва Клаус Баде. "Шпигел" обяснява на читателите си, че става дума за граждани на ЕС, които имат право на тримесечен престой в Германия. Онези, които искат да останат по-дълго, регистрират про форма фирми.

Рядко се контролира дали тези фирми съществуват на практика, става ясно от разказа на полицай от Хамбург. Той твърди: "Разрешителното за еднолична фирма е често входът към легално робство". "Шпигел" заключава: "Тези нови граждани на ЕС, пристигащи в Германия, са често последната брънка от социалната верига. В някои от големите градове те стоят на по-ниско социално стъпало от турските и арабските мигранти, които често са техни работодатели или хазяи."

"Шпигел" предупреждава за съществуването на един свят в сянка, който обхваща не само трудовия пазар, но и много други сфери на живота. В Хамбург например има жилищни блокове, в които са регистрирани близо 80 български граждани, макар че там не биха могли да живеят толкова много хора. "Създават се нелегални инфраструктури, които ние не сме в състояние да контролираме. Приехме страни в ЕС, без да подготвим нашата правосъдна система за това", заключава полицаят от Хамбург.

"Новите" деца на Берлин

Според "Шпигел" голяма част от работещите нелегално в Германия българи и румънци нямат намерение да се върнат в родината си. Все повече от тях регистрират децата си в германските училища, което поражда поредния проблем. Тези деца не говорят немски, а родителите им не гледат на училището като на задължение. В тази връзка "Шпигел" цитира инспекторка по образованието от Нойкьолн, на чието бюро се трупат все повече жалби от училищни директори заради децата от България и Румъния.

Отскоро в училищата в Нойкьолн са назначени 11 учители от български и румънски произход, които помагат на децата при изучаването на немски език. "При това тези деца имат късмет, че родителите им са ги записали в училище. Има други, които са принудени да чистят стъклата на автомобилите по берлинските кръстовища. Тези деца живеят с двайсетина души на няколко квадратни метра", пише в заключение германското списание "Шпигел".

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...