Ще бъдат възстановени 10 природни парка у нас

21.03.2012 | 12:45
по статията работи: Теодора Пенева
Проектът е на стойност 1 236 834 евро
Ще бъдат възстановени 10 природни парка у нас
Снимка: Econ.bg

Завършиха подготвителните дейности по проект "Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2 000 места в българските гори". Това е станало ясно по време на второто заседание на Направляващия комитет по дейността, информират от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Проектът е част от европейската програма "LIFE +". Продължителността му е четири години и шест месеца, така че трябва да приключи през юни 2014 г. Общата му стойност възлиза на 1 236 834 евро.

ИАГ е координиращ бенефициент, а партньори са Световният фонд за дивата природа, Семеконтролната станция - София, Тополово стопанство - Пазарджик, както и дирекциите на десет природни парка. Това са "Българка", "Витоша", "Врачански Балкан", "Златни пясъци", "Персина", "Рилски манастир", "Русенски Лом", "Сините камъни", "Странджа" и "Шуменското плато".

Пилотният проект демоснтрира добрите практики за опазване и възстановяване на защитени зони в горите, коментират от Агенцията. Той обхваща площ от 21 хиляди хектара. Ще бъдат възстановени горски и крайречни местообитания.

Предвидено е залесяване с фиданки и резници от ясен, дъб, бук, клек, тис, черна елша и др. Ще се създаде
маточник за местни тополови видове. Ще се възстановят 13 характерни растителни вида, като бяла и жълта водна лилия, рилска иглика и ревен.

Сушата през летните месеци на 2011 г. сериозно е засегнала възстановяването на растенията в блатата по река Дунав. Предвидени са съответните мерки за решаването на този проблем, включващи събирането на репродуктивен материал и използване на различни подходи за засаждане.

В края на седмицата предстои работна среща в град Сливен на партньорите по проекта. В рамките й ще бъдат обсъдени и набелязани предстоящите конкретни дейности по природен парк "Сините камъни".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...