Ще бъде увеличен броят на психолозите и педагогическите съветници в училище

12.10.2009 | 19:45
по статията работи:
МОМН и Intel стартираха съвместен проект
Ще бъде увеличен броят на психолозите и педагогическите съветници в училище

Основният приоритет в образованието е свързан с увеличението на броя на психолозите и на педагогическите съветници в училище. Това каза пред журналисти в 71-во СОУ "Пейо Яворов" в Казичене министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, предаде БНР.

Тя посочи, че в момента няма норматив за тези длъжности, а училищата сами решават дали да назначат педагогически съветници в рамките на делегирания бюджет. Предвиждаме да има такъв норматив и да се заложат средства от стандарта за издръжка на учениците за педагогическите съветници, отбеляза министър Фандъкова. Тя добави, че само в една трета в училищата в страната има педагогически съветници. По думите на министър Фандъкова трябва да се върне нормативът на 500 ученици да има един педагогически съветник, но това също не е достатъчно. Нормалното е на 250 деца да има педагогически съветник, добави тя.

МОМН има специален ангажимент за разработване на програми за превенция срещу агресията, каза министър Фандъкова, попитана за последните случаи на агресия между ученици. Програмата "Училище без насилие", изпробвана в няколко столични училища, ще бъде разпространена в цялата страна, заяви министърът. Безпокои ме, че за втори път през последните десет дни случаите на агресия между ученици - във Варна и в София, се случват пред очите на възрастни, които не реагират, посочи министър Йорданка Фандъкова.

Попитана дали ще бъдат засилени мерките за предотвратяване на внасянето на оръжие в училище, министър Фандъкова каза, че през последните две-три години мерките за сигурността на учениците са свързани с охраната и с видеонаблюдението. Когато стане спречкване, то може да се види на камерите и бързо да се реагира. Не може на всеки вход на училище да се сложат детектори за метал, каза министърът. Според Фандъкова незащитено е и интернет пространството, в което "децата разговарят, без никой да им обърне внимание". Тук е ролята на психолозите, те могат да разпознаят признаците за проблем в дадено дете, посочи образователният министър.

Днес в 71-во СОУ министър Фандъкова обяви началото на съвместна инициатива между МОМН и Intel Corporation за интерактивно обучение, базирано на компютри. Приносът на Intel в проекта включва обучение на учителите да интегрират технологии в учебната програма, локализиране и лицензиране на обучителни материали и предоставяне на насоки на преподавателите. В рамките на пилотния проект 30 четвъртокласници ще учат като използват Intel Classmate PC-та. Classmate PC е достъпен, пълнофункционален, компактен и устойчив ученически лаптоп.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...