Ще бъде увеличен броят на психолозите и педагогическите съветници в училище

12.10.2009 | 19:45
по статията работи:
МОМН и Intel стартираха съвместен проект
Ще бъде увеличен броят на психолозите и педагогическите съветници в училище

Основният приоритет в образованието е свързан с увеличението на броя на психолозите и на педагогическите съветници в училище. Това каза пред журналисти в 71-во СОУ "Пейо Яворов" в Казичене министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, предаде БНР.

Тя посочи, че в момента няма норматив за тези длъжности, а училищата сами решават дали да назначат педагогически съветници в рамките на делегирания бюджет. Предвиждаме да има такъв норматив и да се заложат средства от стандарта за издръжка на учениците за педагогическите съветници, отбеляза министър Фандъкова. Тя добави, че само в една трета в училищата в страната има педагогически съветници. По думите на министър Фандъкова трябва да се върне нормативът на 500 ученици да има един педагогически съветник, но това също не е достатъчно. Нормалното е на 250 деца да има педагогически съветник, добави тя.

МОМН има специален ангажимент за разработване на програми за превенция срещу агресията, каза министър Фандъкова, попитана за последните случаи на агресия между ученици. Програмата "Училище без насилие", изпробвана в няколко столични училища, ще бъде разпространена в цялата страна, заяви министърът. Безпокои ме, че за втори път през последните десет дни случаите на агресия между ученици - във Варна и в София, се случват пред очите на възрастни, които не реагират, посочи министър Йорданка Фандъкова.

Попитана дали ще бъдат засилени мерките за предотвратяване на внасянето на оръжие в училище, министър Фандъкова каза, че през последните две-три години мерките за сигурността на учениците са свързани с охраната и с видеонаблюдението. Когато стане спречкване, то може да се види на камерите и бързо да се реагира. Не може на всеки вход на училище да се сложат детектори за метал, каза министърът. Според Фандъкова незащитено е и интернет пространството, в което "децата разговарят, без никой да им обърне внимание". Тук е ролята на психолозите, те могат да разпознаят признаците за проблем в дадено дете, посочи образователният министър.

Днес в 71-во СОУ министър Фандъкова обяви началото на съвместна инициатива между МОМН и Intel Corporation за интерактивно обучение, базирано на компютри. Приносът на Intel в проекта включва обучение на учителите да интегрират технологии в учебната програма, локализиране и лицензиране на обучителни материали и предоставяне на насоки на преподавателите. В рамките на пилотния проект 30 четвъртокласници ще учат като използват Intel Classmate PC-та. Classmate PC е достъпен, пълнофункционален, компактен и устойчив ученически лаптоп.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 13.02   1633 г. – Галилео Галилей пристига в Рим за своя процес пред Инквизицията. 1689 г. – Уилям III е провъзгласен за крал на Англия. 1777 г. – Арестуван е...