Ще внасяме каспийски газ през Турция

20.11.2011 | 16:43
по статията работи:
Трайчо Трайков и турският му колега Танер Йълдъз се споразумяха България и Турция да подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка,
Ще внасяме каспийски газ през Турция

България и Турция ще подпишат политическо споразумение за изграждането на българо-турската междусистемна газова връзка, с което ще декларират, че за двете държави проектът е от стратегическо значение. За това се споразумяха в Истанбул енергийните министри на двете страни Трайчо Трайков и Танер Йълдъз. Двамата се срещнаха в турската столица в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум, съобщи вчера Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Министър Трайков и министър Йълдъз обсъдиха резултати от работата на експертната група, която проучва и прави оценка на техническите и търговски аспекти на преноса на природен газ през Турция за България.

Българо-турската междусистемен газопровод, заедно с интерконектора с Гърция, ще осигури доставка на каспийски природен газ за страната ни и региона, както и по-евтини доставки чрез терминал за втечнен природен газ. "Това означава диверсификация на източниците и трасетата, конкуренция между доставчиците и по-ниски цени на газовите доставки за България", каза министър Трайков.

Тръбата между България и Турция ще бъде с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м годишно, с възможност за удвояване на капацитета. По думите на министър Трайков инвестицията за 77-километровия междусистемен газопровод е относително малка, а ползите за страната ни и за региона са огромни. С изграждането на интерконекторите с Турция и Гърция практически ще бъде отворен Южният газов коридор, който ще доведе каспийския газ от Азия дo Европа. "Затова е важно с политическото споразумение да дадем сигурност на компаниите, че този проект е стратегически за двете правителства и ще бъде реализиран през следващите години", категоричен беше Трайков.

Министър Йълдъз информира българския си колега за подписаният пакет от споразумения за транзит на природен газ между Турция и Азербайджан, който отваря вратите за достъп на азербайджански газ към Стария континент. По време на срещата беше обсъдено развитието на проекта „Набуко", както и новият проект на консорциума Шах Дениз за газопровод, който може да използва кръговата газопреносна система на България чрез междусистемните връзки със съседни страни.

Двамата министри се съгласиха да бъде ускорено подписването на двустранно споразумение за аварийни доставки на газ от Турция към България по съществуващия транзитен газопровод. Това е още един механизъм за реакция при евентуална криза, свързана с прекъсване на газоподаването към България заради форсмажорни обстоятелства, спорове между транзитиращи държави или аварии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.08   1813 г. – Австрия обявява война на Наполеон. 1851 г. – Американецът Айзък Сингер получава патент за шевната машина със задвижване посредством педал, с което се...