Финансиран от Европейския съюз (ЕС) проект предвижда пряко сътрудничество между Франция и България в областта на овцевъдството, информираха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Проектът беше представен днес (14 декември 2012 г.) пред пред българския министър на земеделието и храните Мирослав Найденов и представители на бранша от президента на френската асоциация на овцевъдните породи в Централния масив Жан-Люк Шовал и колегата му Ерик Будина.
Алпийската държава се интересува от родното агнешко месо. Целта е България да се превърне в един от основните вносители във Франция. Месото трябва да отговаря на изискванията на техния пазар и да е адаптирано към вкусовете на местните потребители.
Предвижда се на българските фермери да бъдат осигурени мъжки животни за разплод от утвърдени френски породи. Европейската страна се ангажира да изкупи готовото месо, ако отговаря на поставените от нея изисквания.
Над 60% от потреблението на агнешко месо във Франция е внос, предимно от Океания. Държавата възнамерява да се ориентира към териториално по-близки партньори, предимно от новите страни-членки на ЕС.