Ще има бонуси и за 6100 служители от социалната система

08.04.2020 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, външният министър Екатерина Захариева и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева дават брифинг в Министерския съвет
Ще има бонуси и за 6100 служители от социалната система
Снимка: под лиценза на creative commons

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, външният министър Екатерина Захариева и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева дават брифинг в Министерския съвет.

Ще бъде образувано дисциплинарно производство за консула ни в Хага Свилен Илиев, който незаконно и самоволно е въвел такса "коронавирус", заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя поясни, за случаят се е разбрало на 6 април. Към момента има информация, че само на двама души е взета такса - 5 евро на български граждани и 10 евро на чужденец. Мотиват за таксуването е бил да се съберат средства за изграждане на предпазни прегради пред консулството във връзка с коронавируса, обясни Захариева.

"Веднага излезе становище на правна дирекция от МВнР, че това е незаконно. Това не първо нарушение на консула в Хага. Решението ни е да прекратим предсрочно командировката му и да го отзовем в София", каза Захариева.

Все още има български граждани, които се прибират от чужбина, каза външният министър. 24 българи от два круизни кораби очакваме да се завърнат в България с автобус, вече е осигурен за тях зелен коридор. Организира се транспорт също от Обединените арабски емирства, от Индия и Кипър. Предприемайте пътувания само в краен случай, призова Захариева.

Тя съобщи, че четири държави са се съгласили да пуснат да се завърнат български граждани с изтекла валидност на документите - това са Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция.

Брифингът продължи със социалния министър Деница Сачева. 4000 души среднодневно се обслужват в бюрата по труда в последните седмици, съобщи тя. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да се помогне за реда на опашките. В много областни градове открихме допълнителни офиси, за да може да се обслужват хората без напрежение.

103 000 различни заявления са обработили от началото на извънредното положение. 61 644 са се регистрирали като безработни от 13 март насам. 32 041 от тях са поискали парично обезщетение за безработица от НОИ. 9830 са започнали работа. НОИ вече е отпуснал 15 404 обезщетения, средният размер е 650 лв. Под 3% ползват електронни услуги.

Всички, които се включат на работа в селското стопанство, могат да получават и обезщетение за безработица, и заплащане за работата си. Направихме облекчение за периода на извънредното положение, с което договорите ще могат да се сключват не само за един ден, но и за целия период, съобщи Сачева. "Не можем да караме насила хората да работят нещо, което не желаем, но направихме всичко възможно да ги стимулираме да намерят работа", коментира тя.

До вчера са подадени 873 заявления за включване в схемата 60/40 на 12 455 работници и служители. Повечето работодатели са микро и малки предприятия от секторите ресторантьорство, хотелиерство, преработваща промишленост, производство на мебели и др. Предстои промяна на постановлението на Министерския съвет за тази мярка, с която ще се отрази решението на парламента да покрие и част от осигуровките за сметка на работодателя. След правно тълкуване и консултации със социалните партньори Сачева съобщи, че държавата ще поеме 60% от осигурителния доход и осигуровките за тези 60%, които са за сметка на работодателя. Това е поредна промяна на схемата, след като при гласуването се създаде усещането, че държавата ще поеме цялата осигуровка на работодателя.

Хората, които са на терен, които работят при изключително тежки условия, категорично и хората от бюрата по труда, и инспекторите по труда, и социалните служби, ще получат допълнителни възнаграждения. Няма отлив на служители, имаме единични случаи, които напускат, каза Сачева. Тези хора работят за ниски заплати, така че се надявам на разбиране от страна на обществото, коментира тя. Става въпрос за около 6100 души - 3000 от тях в бюрата по труда, 350 инспектори, останалите са социални работници. Сумата е въпрос на разчети, средствата ще са от оперативната програма и частично от държавния бюджет.

Разполагаме с около 300 млн. лв. от оперативната програма, които ще бъдат насочени към субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, както и за мерки, насочени към безработните лица след кризата, защото ежедевно мислим, че трябва да предлагаме нови мерки за периода след 13 май, каза Сачева. Една от мерките е да бъдат подкрепени работодателите с 40% от минималната заплата и осигуровките за това в рамките на 2 месеца след изтичане на участието в схемата 60/40. Подготвя се и конкретна подкрепа за безработни за бързо кариерно ориентиране, планиране и обучение, както и валидиране на умения.

Схемата 60/40 не е универсална мярка, нито е икономическа мярка, това е мярката, която се отнася за хората, които работят, тя е за заетост, коментира социалният министър. Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм е на първо място по нови безработни, търговия е на второ място, преработваща промишленост е трета, коментира Сачева. 745 са хората, които идват от чужбина и са обявили, че са останали без работа заради коронакризата.

Имаме сигнали, че работодатели принуждават служители да се разделят по взаимно съгласие. Призоваваме хората да не се съгласяват на такива условия, тъй като те са в техен ущърб.

Секторите, в които се наемат хора, са свързани с онлайн търговия, доставки, хранителни вериги, охранителна дейност, рециклиране на отпадъци, каза Сачева.

При непълно работно време на фирмите, 4-те часа се изплащат от работодателя, а върху останалите 4 часа 60% се поемат от държавата, обяви министърът. Така излиза, че при такава ситуация помощта пак се оказва по-малка.

Всички земеделски производители да бъдат активни и да заявят пред бюрата по труда необходимата работна ръка за селското стопанство, призова министърът на земеделието Десислава Танева. Първо, започва розоберът след месец. Тя увери, че регистрирани в бюрата по труда няма да загубят обезщетенията си, ако се включат в кампаниите за прибиране на реколтата.

Взели сме всички мерки за Великден до потребителите да стигне българско агнешко месо, увери още министърТанева. Списъци с ферми, които имат право да колят животни, ще бъдат представени пред МВР и от тях може да пазаруват клиентите. На 67 кланици са осигурени помощни по 7 лева на агне, за да осигурят агнешко месо до крайния потребител. 

Фонд "Земеделие" ще осигури 30 млн. лв. за нисколихвени заеми на български производители на плодове и зеленчуци. Удължава се срокът на договорите по инвестиционна помощ за растениевъдство, хладилници в животновъдството, мобилни мандри и кланични пунктове.

След предварителна комуникации с над 160 малки местни търговци храни по области е договорено те да предлагат местно производство на плодове и зеленчуци. До  края на май ще бъде осигурена и финансова помощ за тези търговци, обяви земеделският министър.

Министър Танева категорично заяви, че държавата ще въведе задължение за големите търговски вериги да предлагат местна оригинална продукция. "В това няма вмешателство в сегашните им канали на доставки, логистика и разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да правим като държавници, за да съхраним нашия народ", заяви Танева. Тя определи като манипулация критиките на Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги в страната. "В тези условия на криза може пенсионер да дари пенсията си, а не може търговски вериги с такива големи обороти да направят усилия и да даде възможност за българския производител", каза още министърът.

По думите й, за да влезе в сила регулацията за търговските вериги, освен правителствено постановление, се налага и законова промяна, която ще бъде направена следващата седмица.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 03.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. –...