Ще има ли нова газова криза

08.04.2014 | 17:50
по статията работи: Момчил Лалев
До критичната ситуация може да се стигне заради неуредените газови отношения между Русия и Украйна
Ще има ли нова газова криза

Опасенията на ЕС, че заради конфликта между Русия и Украйна може да има нова газова криза стават все по-основателни.

В края на миналата година двете страни се договориха за по-евтини доставки на газ. На 1 април тази година обаче руският газов гигант "Газпром" обяви, че отменя намалението и повишава цената на синьото горово на 385,5 долара за хиляда кубически метра, припомнят от iNews. 

В отговор на този ход министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан обяви, че Киев не приема новата цена на синьото гориво, обявена от "Газпром". 

"Ние не можем да признаем подобна цена. Тя е икономически необоснована и непазарна. Ние се позоваваме на постигнатото през декември 2013 г. споразумение, с което цената за хиляда кубически метра от 1 януари възлиза на 268,5 щатски долара. Няма реални причини подписаният през 2013 г, договор да бъде променен", заяви Продан, цитиран от РИА Новости.

Според данни на руския гигант задълженията на Украйна за синьо гориво възлизат на 2,2 млрд. долара, като се очаква в края на 2014 г. те да достигнат до 5-6 млрд. долара. 

До отмяната на намалението се стигна, след като шефът на руската газова компания Алексей Милер заяви на среща с руския премиер Димитрий Медведев, че в подписаното с украинската "Нафтогаз" споразумение е записано не само по-ниската цена на синьото гориво, но и задължението да се покриват дълговете към "Газпром". Тогава стана ясно, че Украйна реално е спряла да плаща за доставките. 

"Това е в пълно противоречие с подписания контракт и международната търговска практика. Ние ще продължим да изпълняваме нашите задължения по договора. Ние не можем обаче да доставяме газ безплатно. Украйна или ще погаси задълженията си или ще се появи опасността да се повтори ситуацията от 2009 г.", заяви Милер. 

Припомняме, че през 2009 г. заради неуредените газови отношения между двете страни, доставките за на синьо гориво към Българи и Европа бяха спрени.

Наскоро стана ясно, че при евентуална нова газова криза и спиране на доставките от Русия страната ни ще може да разчита на доставки от Гърция, както и на хранилището в Чирен, където има запаси за около 2 месеца.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...