Ще се пуши ли в заведенията? Дебатите продължават

12.12.2013 | 11:50
по статията работи: Ивелина Георгиева
Комисията по здравеопазване и икономическата комисия в парламента обсъдиха предложенията за промени в Закона за здравето
Ще се пуши ли в заведенията? Дебатите продължават

Комисията по здравеопазване и икономическата комисия в парламента обсъдиха предложенията за промени в Закона за здравето, касаещи частичната отмяна на забраната за тютюнопушене. Водещата комисия по здравеопазване отхвърли двете предложения за промени в закона. Икономическата обаче ги прие. Дебатите продължават, предаде iNews.bg.

С обсъжданите промени в доклада на икономическата комисия се предвижда в заведенията и ресторантите за обществено хранене да бъдат обособени места за пушачи и непушачи, като се изгради добра вентилационни система.

Единият законопроект е с вносител лидерът на „Атака” Волен Сидеров и група народни представители, а вторият е с вносител Спас Панчев от Коалиция за България и група народни представители. Според двамата вносителите на законопроекти пълната забрана лишава хората от право на избор.

"Безспорен факт е, че усилията на институциите за опазване на общественото здраве трябва да бъдат подкрепяни, но влизането в сила на пълната забрана постави ресторантьорския бранш в силно финансово затруднение", заяви депутатът от БСП Спас Панчев, който е един от вносителите на законопроекта. По думите му въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето в повечето държави се допуска пушене на обществени места при ограничен режим.

Според него с предложението на повечето обществени места се запазва пълната забрана, като в административни сгради, библиотеки, читалища, интернет клубове, а на стадионите и летищата да има обособени за това места.

"Тютюнопушене да се допуска в заведенията с изцяло нощен режим и режим на забавление", коментира Панчев. Собствениците на заведения, в които се допуска тютюнопушене, да трябва да уведомяват Регионалните здравни инспекции се предвижда още в законопроекта.

Средствата от приходите по осъществяване на контрола да се използват за финансиране на националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, предложи още Панчев.

Вносителите предлагат да се създаде наредба за изискванията за вентилация и начина за допускане на тютюнопушенето.

Депутатите от ГЕРБ обсъждат промените за частичното отпадане на забраната със стикери, които са закачили на саката си. Стикерите изобразяват знака за забрана на тютюнопушенето.

Депутатите решиха още дебатите за отпадането на пълната забрана за тютюнопушене да се предава пряко по БНТ и БНР. Предложението за пряко излъчване бе отправено от депутата от "Атака" Павел Шопов и след прегласуване бе прието от народните представители.

"Предстои най-интересното гласуване за календарната 2014 г. в 42-то Народно събрание, защото ние най-после ще излезем от партийните обувки и ще гласуваме по съвест". Това каза депутатът от Коалиция за България Мартин Захариев по време на днешните дебати.

"Тютюнопушенето не е субективно право, а вредоносна практика", каза Стефания Михайлова от ГЕРБ.

Същевременно по думите на Тунчер Кърджалиев от ДПС няма икономически аргументи в целия свят, които да доминират над здравната целесъобразност и човешкия живот. Депутатът припомни данните от 2007 г. на Световната здравна организация, че пушенето е една от основните причини за смъртност, информира iNews.bg.

Да се твърди, че пушачите са дискриминирани, е не просто нелепо, а смешно твърдение, смята Кърджалиев. "Наистина ли трябва да вярваме, че някой ще си отмени резервацията за тази страна, защото не трябва да се пуши. А относно другата теза, че хората щели да спрат да ходят по ресторанти, та пушенето ли е основната причина да ходим на ресторанти. Не е разговора с приятели, хубавото питие, романтичните погледи, ако щете", попита народният представител.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...