Ще си доставяме газ от Румъния и Гърция най-рано през 2011 г.

03.02.2009 | 18:44
по статията работи: Петър Чернев
Енергийният холдинг има интерес към разширяване на хранилището в Чирен и изграждане на хранилище в Галата
Ще си доставяме газ от Румъния и Гърция най-рано през 2011 г.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще работи по стратегически проекти, като "Набуко", "Южен поток" и АЕЦ "Белене", както и по по-малки проекти, обезпечаващи енергийната сигурност на страната ни, като изграждането на газовите междусистемни връзки с Гърция и Румъния, разширяването и модернизацията на газохранилището в Чирен и изграждането на такова в Галата. Това заяви изпълнителният директор на БЕХ Галина Тошева по време на провел се в Кюстендил семинар.


Разумният срок, в който изграждането на газовата междусистемна връзка между Гърция и България може да бъде завършено, е 2011 г. По предварителни изчисления реализацията на проекта ще струва около 125 млн. евро. Окончателната сума ще стане ясна след завършването на предпроектното проучване, което трябва да бъде изготвено тази година. Това заяви от своя страна членът на Съвета на директорите на БЕХ Димитър Гогов. Той добави, че за реализацията на проекта е необходимо съгласието на фирмите, които функционират на гръцкия пазар. Гръцката държавна газова компания "Депа", вече ясно е изразила своето съгласие, допълни той.

Проектът ще свърже България с 3 входни точки на доставка, беше съобщено още днес. Те са:
  1. Газопроводът Турция – Гърция
  2. Евентуален бъдещ терминал за втечнен природен газ в Александруполис
  3. Действащият терминал за втечнен природен газ "Ревитуса", намиращ се край Атина
През тази година предстои изготвянето и на предпроектното проучване, касаещо строежа на газова междусистемна връзка между България и Румъния. Стойността на проекта, който също трябва да бъде завършен в период от 2 до 3 години, е 30 млн. евро. С тези средства ще бъде изграден газопровод с дължина 15 км (7км на територията на България). Чрез него ще бъде осигурен:
  1. Достъп до местния добив на природен газ в Румъния
  2. Бъдещи доставки от Централна и Северна Европа (Норвегия и Холандия, както и газовите хранилища на Австрия и Германия)
Ако в края на тази или началото на следващата година отново се стигне до проблеми с доставките на газ от Русия, България веднага ще може да получи "синьо" гориво от Гърция по силата на подписания между двете страни договор, отчете още Гогов. (бел. ред. По силата на договора, подписан в разгара на руско-украинския газов конфликт - на 17 януари тази година, страната ни получаваше природен газ в обем до 2,5 млн. куб. м. дневно)

Сред останалите приоритетни проекти, които БЕХ планира да реализира през следващите няколко години, са разширяването на газовото хранилище в Чирен и изграждането на второто такова в Галата.

Планира се разширяването на хранилището в Чирен да се осъществи на етапи до 2011 г. По изчисления на БЕХ, целият процес ще струва около 250 млн. евро. В тази сума са включени средства за прокарване и оборудване на нови сондажи, нови компресори, нови наземни съоръжения, реконструкция на съществуващите системи за мониторинг, контрол и управление, както и осигуряване на допълнителни количества буферен газ.

Находището в Чирен ще бъде от ключово значение за страната, ако газовата криза се повтори, обясни Димитър Гогов. Той добави, че за тази година не се предвижда извършване на разширителни дейности, а единствено избор на изпълнител на проекта. След завършването му, в хранилището ще могат да бъдат съхранявани 850 млн. куб. метра газ (при 540 млн. куб. метра газ в момента), а размерът на буферния газ ще бъде увеличен до 1000 млн. куб. метра (при 750 млн. куб. метра в момента).

Що се отнася до хранилището в Галата - по време на днешното събитие беше отчетено, че британската компания за проучване и добив на нефт и газ Melrose Resources е на път да се откаже окончателно от добиването на газ в този регион, поради изчерпване на наличните ресурси. Това ще се случи най-късно до пролетта на тази година. Melrose е направила първи стъпки в тази насока още вчера. Компанията добива природен газ от Галата от 2001 г., когато спечели 25-годишна концесия за добив.

БЕХ има определен интерес да участва в изграждането на газово хранилище в Галата. Необходимите инвестиции, които трябва се направят в него, възлизат на около 200-300 млн. лв. Те могат да бъдат реализирани едва след като съществуването на хранилището бъде защитено пред държавата от икономическа гледна точка, обясни Гогов. Той добави, че след това ще станат ясни и цените, на които "Булгаргаз" ще съхранява газ в бъдещия склад.

В заключение членът на Съвета на директорите на БЕХ изрази надежда, че първите количества "синьо" гориво (около 150-200 млн. куб. метра) ще бъдат съхранени в хранилището, намиращо се в Галата, още това лято.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...