Юнкер иска общ дигитален и енергиен пазар за ЕС

15.07.2014 | 12:45
по статията работи: Мина Стойчева
Кандидатът за председател на ЕК предвижда мобилизирането на 300 млрд. евро инвестиции
Юнкер иска общ дигитален и енергиен пазар за ЕС

Изграждането на дигитален общ пазар и на енергиен такъв иска кандидатът на председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тези две точки са сред десетте приоритета, записани в програмата му. По неговите думи е необходимо европейските страни да могат да реагират бързо в случай на скок в цената на газа, доставян от изток. Според Юнкер Европейският съюз трябва да има сигурна алтернатива за превключване към други източници, информира БНР.

Една от най-важните цели за страните-членки според Юнкер е осъществяването на реформи. По неговите думи последните избори са били показателни, че европейските граждани искат това, а политиците трябва да реагират. Днес и в следващите години ние трябва да им отговорим. Трябва да отговорим на очакванията, на тревогите, на надеждите и на мечтите на хората, защото в Европейския съюз има място за мечти, обяви той в Брюксел.

Кандидатът за шеф на Комисията подчертава, че е необходимо в следващите три години съюзът да мобилизира общо 300 млрд. евро публични и частни инвестиции. По неговите думи те ще бъдат използвани за стимулирането на растеж и повишаване на заетостта.

Юнкер смята, че тези средства трябва да бъдат насочени конкретно към изграждането на комуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура, индустриални центрове, образование, научни изследвания и енергийна ефективност. Именно това е записано още в неговата управленска програма.

“Не може да има устойчив растеж на базата на растяща планина от дългове. Работните места се създават най-вече от бизнеса, не от правителствата или европейските институции”, обясни Жан-Клод Юнкер. Според него може да се работи и в посока за по-ефективното използване на парите от европейския бюджет и от Европейската инвестиционна банка. Именно тези средства могат да подпомогнат нарастването на частните инвестиции, смята той.

Бившият премиер на Люксембург е обеща да защитава правото на свободно движение на работници. Заедно с това той обяви, че предлага изграждането на съюз на капиталовите пазари, както и въвеждането на по-строг контрол върху банките. Юнкер иска осъществяването на по-плътен икономически и валутен съюз, както и замяна на така наречената „тройка“ с по-демократично легитимна структура за подпомагане на закъсали страни от еврозоната.

Възможният бъдещ председател на ЕК обяви, че към институцията този път няма да има комисар по разширяването. Той обясни, че в следващите пет години няма да има нови членки в евросъюза. От друга страна обаче Жан-Клод Юнкер потвърди, че ще има комисар по миграцията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...