За последните 12 месеца хранителните стоки на едро са поевтинели с около шест процента, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от iNews.bg. Поевтиняването се дължи най-вече на трайния спад на цените на храните през пролетта и лятото на 2013 година.
След резкия скок на стойностите на Индекса на тържищните цени (ИТЦ) през декември с 8,5 на сто, от началото на годината се наблюдава стабилизиране на цените на хранителните стоки на едро, съобщават от комисията. С известни колебания в двете посоки ИТЦ се задържа през януари на ниво около 1.470 пункта.
Според статистиката основните хранителни стоки (захар, брашно, олио и яйца) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 22-25 на сто. Цените на едро на захарта и брашното през януари тази година са с около 12 - 18 на сто по-ниски.
Цените на месото и месните произведения през януари 2014 г. се задържат близко до нивата от преди година. При свинското месо има поевтиняване на годишна база от 7 на сто. На годишна база най-много се повишава цената на зрелия фасул - 40,5 процента.
Цените на основните хранителни стоки, млечните и месните произведения през януари тази година остават стабилни. Промяната на месечна база при тези стоки е в диапазона плюс - минус 0,5-1,5 на сто, като при захарта има поевтиняване от 4 на сто, а цените на брашното и яйцата са без промяна.
Близки до нивата от предходния месец са и средномесечните цени на ориза, олиото, кашкавала, кравето сирене, пилето и кренвиршите. Незначително поскъпване на месечна с около 1,5 на сто се наблюдава при фасула и маслото.
Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база има при цената на кравето сирене (12,2 на сто), а поскъпването на кашкавала и маслото е 4 на сто.
Повече информация за цените на храните през януари можете да откриете в iNews.bg.