Яденето на ябълки се оказва 4 пъти по-вредно за зъбите от газираните напитки, показва британско изследване, цитирано от БГНЕС.
Опасни за зъбите са и виното и леката бира, която повишава 3 пъти риска от увреждане на дентина. От своя страна по-рядко консумираните маринован лук и грейпфрут не са толкова опасни.
"Не е важно само какво ядем, а и колко ядем от него", заяви проф. Дейвид Бартлет от Денталния институт към Кралския колеж в Лондон, който е ръководител на изследването.
Той допълни, че лекарите с право препоръчват консумирането на ябълки, но ако ги ядем бавно, високата им киселинност може да увреди зъбите ни. Напитките, които най-често се свързват с нарушаване на хранителния режим, най-вече колата, не са показали никаква опасност.
Новото изследване установило, че хората, които ядат ябълки, увеличават 3,7 пъти опасността от увреждане на дентина, докато хората, пиещи газирани напитки, не се излагат на по-голям риск. Плодовите сокове повишават четирикратно вероятността от разрушаване на емайла около горната част на зъбите близо до венците.