Янукович: Все още съм законният президент на Украйна

27.02.2014 | 13:18
по статията работи: Симеон Досев
Според руско издание той се намира в санаториум в близост до Москва
Янукович: Все още съм законният президент на Украйна

Сваленият от поста украински президент Виктор Янукович обяви в специално изявление, че все още е законният държавен глава на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Той беше отстранен от парламента след кръвопролитията в Киев, след което беше обявен за международно издирване.

"Аз, Виктор Федорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. В настоящия момент аз считам себе си за законен държавен глава, избран въз основата на свободната воля на гражданите. Не мога да бъда безучастен към трагичните събития в моята родина. Считам, че подписаното на 24 февруари от мен, опозицията и западните ни партньори Споразумение не е изпълнено", пише той. 

Янукович добавя, че по улиците на много украински градове се вихрят екстремисти. "По мой адрес и по този на моите съратници се отправят заплахи за физическа саморазправа. Поради това съм принуден да поискам закрила от Руската федерация от действията на екстремистите", казва още Янукович. 

В изявлението си той твърди, че всичко, прието от Върховната Рада, е нелегитимно, тъй като е гласувано в отсъствието на много от членовете на Партията на регионите, както и на други партии. Депутатите не били на местата си, тъй като се страхували за живота си, немалко били подложени на физическо насилие и били принудени да напуснат страната.  

Янукович изразява убедеността си, че всички приети решения от парламента скоро ще покажат своята неефективност и няма да влязат в сила, информира iNews.bg

"В тази ситуация заявявам официално своята решимост да се боря до края за реализирането на важния компромис за извеждането на Украйна от дълбоката политическа криза. Призовавам страната ни да бъде върната незабавно в руслото на Конституцията", се казва още в текста. 

"В момента е очевидно, че народът в югоизточната част на страната и в Крим не възприема безвластието и беззаконието, при които министрите се избират от тълпата на площада. Аз като действащ президент не позволявам въоръжените сили на Украйна да се месят във вътрешнополитическите събития. В случай че някой издаде подобна заповед на въоръжените сили и силовите структури, тя ще бъде незаконна и престъпна", завършва Янукович изявлението си. 

Междувремнно руска медия, цитирана от „Ю Ес Ей Тудей“, съобщи, че Янукович е бил забелязан в хотел в Москва и в момента се намира в санаториум близо до града.

И докато Западът призна новото украинско правителство, за Русия той все още е легитимният държавен глава, допълва изданието.

В сряда „РБК“ предаде, че Янукович се намира в санаториума Барвика, който се стопанисва от президентската администрация. От Кремъл са заявили пред „Асошейтед прес“, че не разполагат с подобна информация.

Информацията на „РБК“ е невъзможно да бъде потвърдена, но охраната пред хотел „Украйна“ в руската столица е била извънредно засилена в сряда, като полицията е била заела позиции в пред сградата, а вътре са обикаляли охранители. Възможно е някои от приближените на Янукович, които също са били видени в хотела, да се намират все още там.

От „РБК“ са заявили, че информацията идва от един от най-богатите бизнесмени в Русия и е била потвърдена от представител на правителството, но нито един от двамата все още не е бил идентифициран.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...