Борисов към министрите: Излишъкът не означава пари за харчене (Стенограма)

05.08.2016 | 13:30
по статията работи: econ.bg

Борисов към министрите: Излишъкът не означава пари за харчене (Стенограма)
Снимка: Снимка: БГНЕС

"Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът. Максимално строга фискална дисциплина и действително хубаво е в проектобюджета да се заложат всички тези плащания, които имаме, за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: „Без тези пари сме загинали!”.

Това казва премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда по повод отчетения от финансовото министерство бюджетен излишък от близо 3,3 милиарда лева.

"Има милиардни бюджети на министерства, накрая за един, или два, или три милиона казват: „Ако не ги вземем тях, ние сме обречени”, посочва Борисов.

Но все пак дава подобен пример и със себе си: "Разбира се, ето сега, както е казармата. Аз вчера казах – бил съм премиер, през годините и върховни главнокомандващи, и министри не сме взели всички мерки. Аз не обвинявам никого, но тези момчета заслужават да им направим нормални условията на работа и на живот при качествата, които имат. И затова вземаме това решение и аз мога да защитя и пред парламента, и пред хората защо го правим."

Става дума за Специализирания учебен център „Црънча", където премиерът и министърът на отбраната Николай Ненчев присъстваха на антитерористично учение. "Изключително съм впечатлен от Сухопътните ни сили и специалните ни части. Просто невероятна мотивация, прекрасно въоръжение, страшно подготвен състав, невероятни бойци.

Да не ви разказвам надълго и нашироко, но невероятно подготвени! И в същото време, като ни заведоха да видим материалната база – по-окаяно нещо не сте виждали! А там 150-200 човека целогодишно тренират. Затова и на Горанов, днес – и на Ананиев, съм казал да готвят за другата сряда решение да отпуснем парите за нова казарма. Това, което е в момента, е толкова сринато, че и да го ремонтираме, няма да се види ремонтът: таваните са от сачак, мазилката паднала, балатуми – сигурно са на… не знам на колко години са, столова – не може да си представите какво окаяно нещо!"

Ето какво каза премиерът заседанието на МС едно към едно: (Цялата стенограмата тук)

БОЙКО БОРИСОВ: В последните няколко седмици заедно с министър Ненчев и с вътрешния министър инспектираме по границата как координират действията си армията и МВР. Вчера бяхме при Сухопътните войски, специалните части и във ВВС. В събота сме във Варна при Военноморските сили. Изключително съм впечатлен от Сухопътните ни сили и специалните ни части. Просто невероятна мотивация, прекрасно въоръжение, страшно подготвен състав, невероятни бойци.

Да не ви разказвам надълго и нашироко, но невероятно подготвени! И в същото време, като ни заведоха да видим материалната база – по-окаяно нещо не сте виждали! А там 150-200 човека целогодишно тренират. Затова и на Горанов, днес – и на Ананиев, съм казал да готвят за другата сряда решение да отпуснем парите за нова казарма. Това, което е в момента, е толкова сринато, че и да го ремонтираме, няма да се види ремонтът: таваните са от сачак, мазилката паднала, балатуми – сигурно са на… не знам на колко години са, столова – не може да си представите какво окаяно нещо! И Дончев беше, вчера го видя, така че се надявам да ми вярвате. За сряда – проектно колко струва нова казарма, трима човека в стая с баня, с тоалетна – такъв проект, столова, която да става и за зала за обучение, нови кухни.

Това за другата сряда, живот и здраве, Ненчев, да го подготвиш. Обещал съм и на теб, и на войниците да го направим. Така че, да се прави проектът за нова сграда. Това не може да е така. Така и така ще дадем парите, но ремонтирано няма да изглежда това, което заслужават тези момчета. Ананиев, започвай да смяташ заедно с Ненчев – и за сряда. Не ви давам съвет, но да стане за сряда, за да може веднага да се обяви конкурсът, догодина по това време трябва да е построена. Обещахме им да направим и едни насипи, защото стрелят с бойни патрони, да не стане инцидент. Това сме го подготвили, така че те ще го видят.

БОЙКО БОРИСОВ: Ненчев вчера награди летците, защото се справиха прекрасно, но, Руми, специално да изкажеш благодарност и на областните управители, които участваха, и на населението, и на самите пожарникари, на първо място, за горските пожари, с които се справиха тези дни, и то блестящо, в много трудна обстановка. И горските, които са участвали, Деси, също.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемам начина на разсъждения на финансовото министерство, но считам, че цялата отговорност си остава в Министерството на младежта и спорта, защото трябва да внимавате там за държавната помощ. Особено при управлението на имотите. Вие помните на „Барселона” и „Реал” – Мадрид Европейската комисия им наложи санкции. Да не стане същото и при вас. Що се касае за пенсиите. След като получихме писма с Кралев от тях, навремето, помните, направихме всичко възможно нашите олимпийски шампиони да имат достойни старини и за това приехме три минимални работни заплати да им е пенсията. Нали така беше?

КРАСЕН КРАЛЕВ: Да.

БОЙКО БОРИСОВ: Предлагам това да остане, ще приемем това, което вносителят иска. Разбира се, в парламента вече могат и парламентарните групи да си кажат мнението, но в случая заставам на страната на спортно министерство, защото спортистите са много различна категория от хора от останалите. В тези няколко години на младостта им има пълно себеотдаване, за да станеш олимпийски шампион. Това им е животът, след това на това се крепи славата и каквото са постигнали тогава. Затова приемам искането на Кралев и все пак парламентът ще има последната дума. Кралев!

КРАСЕН КРАЛЕВ: Потвърждавам казаното от господин Ананиев. Ние приемаме всички бележки, които те са отправили, касаещи частта за държавните помощи, и предлагаме да бъде отразено на вносител, ще прецизираме текстовете с тях. Относно премиите на олимпийските шампиони се уточнихме. Остават два други казуса. Относно бележката по чл. 126. Все пак става въпрос (и също предлагам на вносител да изясним точното съдържание на текста), защото това е нормативен акт, който трябва да се измени по инициатива на Министерството на финансите.

Вие предлагате да изменим Закона за хазарта, което не е наша работа. Ние реферираме към Закона за хазарта, обаче оттам нататък всички промени би трябвало да бъдат отразени там. Това ни е коментарът. По чл. 10 относно домакинствата. Министерството на младежта и спорта разполага с годишен бюджет от 5 милиона лева за домакинства, който е фиксиран, така че ние нямаме възможност да поемаме ангажименти за по-голям обем от тези. Все пак, имаме нужда от известна гъвкавост да вземаме решения в рамките на този бюджет, защото процесите са доста динамични при определянето на тези домакинства. Всичко останало, което касае големи състезания като световното първенство по волейбол, големи игри, които изискват финансиране, надхвърлящо това, което законът ни дава и бюджетът ни дава, то се взема като решение на Министерския съвет. Ние не сме поемали никога ангажименти финансови извън рамките на бюджета.

БОЙКО БОРИСОВ: Да, и ние за това го правим. Колко за Световното първенство дадохме допълнително към бюджета? КРАСЕН КРАЛЕВ: 10 милиона беше за волейбола.

БОЙКО БОРИСОВ: Десет милиона лева сме дали допълнително. КРАСЕН КРАЛЕВ: Но това с решение на Министерския съвет става, така или иначе.

БОЙКО БОРИСОВ: С решение на Министерския съвет, за да се проведе световното първенство, огромни пари, но хората харесват волейбола, подкрепят го, имаме добър отбор и за това тогава решихме да подкрепим, както подкрепихме и детската Евровизия с 5 милиона, подкрепяме и гимнастиката, подкрепяме и там, където има резултати и възможност винаги сме се отзовавали. Сега на практика с изграждането на залата в Бургас за Световното първенство по лека атлетика на закрито, това не е ли подкрепа за леката атлетика, да бъдат домакини на такова първенство? Огромна е подкрепата. Ананиев! КИРИЛ АНАНИЕВ: Господин премиер, идеята на нашата бележка е, когато правим проектобюджета за следващата година ние, естествено, че знаем календара за предстоящата година на всички спортни мероприятия. Вместо да търсим в течение на годината преструктуриране на разходи…

БОЙКО БОРИСОВ: Абсолютно те подкрепям. КРАСЕН КРАЛЕВ: Те са част от бюджета ни. Те са фиксирани, аз не мога да надхвърля 5 милиона, няма касателство към определяне на бюджета. Вие ми определяте годишен бюджет, в който тези разходи за домакинства са фиксирани при мен. Вие така или иначе го правите това нещо.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова Ананиев (да ти го преведа) каза: при новия бюджет, когато защитавате, ще дадете календара – какво ще има през годините като домакинство, какви разходи ще имате, световни първенства, домакинства и европейски, за да може вместо да са пет, по-добре там да са десет или петнадесет милиона, а не след това да търсим преструктуриране на бюджета, за да покриваме тези разходи. Много по-прозрачно, много по-чисто, много по-правилно е да бъдат включени в бюджета, по-спокойно е и за министерството. Така че се подгответе, новият бюджет така да бъде направен. КРАСЕН КРАЛЕВ: ОК, добре, приема се.

БОЙКО БОРИСОВ: И за мен е по-добре. Защото като дойдат от федерацията с теб и започнат да ми обясняват колко е важно, и че ако не се направи съсипваме спорта, аз започвам да пресирам финансово министерство да търси средствата, за да откликнем на нуждите. Така че, Ананиев, абсолютно си прав в това отношение. Направете точна сметка.

КРАСЕН КРАЛЕВ: Добре, предлагам да прецизираме текста на вносител. БОЙКО БОРИСОВ: Аз разбирам някъде да са нужни малко пари, веднъж да се додаде или извънредно, но не да става практика всеки спорт да идва и ние непрекъснато да… Я пресметнете колко за стадиони и за игрища, треви, осветление, за да участват в „А” група, отидоха във футбола! Пари, които благодарение на приходните агенции, МВР и прокуратурата успяхме да съберем. И към юли месец сметката ни е, кажи я, Ананиев. Точно колко сме събрали в плюс бюджета и за това си позволихме тези неща?

КИРИЛ АНАНИЕВ: Господин премиер, към края на месец юли бюджетният излишък възлиза на 3 милиарда 267 милиона лева или, както го закръглят в пресата – 3 милиарда и триста. Всъщност, цялото преизпълнение спрямо миналата година, което бяхме предвидили, в размер на 1 милиард и 100 милиона лева вече е изпълнено. Днес го каза и Бойко Атанасов, директорът на НАП. Така че, резултатите наистина са добри. Трябва да имаме предвид обаче, че за този висок излишък имат голямо значение приходите, които влязоха от Европейската комисия за стария програмен период и съответно – авансовите плащания от страна на Европейската комисия. От тези 3 милиарда 267 милиона лева, 1 милиард и 500 хиляди са средства от Европейската комисия.

БОЙКО БОРИСОВ: Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът. Максимално строга фискална дисциплина и действително хубаво е в проектобюджета да се заложат всички тези плащания, които имаме, за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: „Без тези пари сме загинали!”. Има милиардни бюджети на министерства, накрая за един, или два, или три милиона казват: „Ако не ги вземем тях, ние сме обречени”. Разбира се, ето сега, както е казармата.

Аз вчера казах – бил съм премиер, през годините и върховни главнокомандващи, и министри не сме взели всички мерки. Аз не обвинявам никого, но тези момчета заслужават да им направим нормални условията на работа и на живот при качествата, които имат. И затова вземаме това решение и аз мога да защитя и пред парламента, и пред хората защо го правим. Приемаме точка 24 на вносител с няколко корекции, но специално за пенсиите, подчертавам, остават във вида, в който са.

Да не направите някоя корекция там! Кралев, уведоми нашите олимпийски шампиони, че така, както са пожелали, така сме го оставили. И, разбира се, пожелай успех на олимпиадата на нашите спортисти като отидеш там. Нарочно Министерството на спорта предложи максимално високи премии за олимпиадата, за да може да има още един стимул.

Не че е малък стимул това да станеш олимпийски шампион и да вземеш медал, но все пак да имаме и допълнителен стимул към тези хора. Разбира се, снощи на всички ни беше драго да гледаме „Лудогорец” – имаше големи претенции от другия отбор, но мисля, че заслужено победихме.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...