„Булстрад” е застрахователят на туроператора, превозващ израелските туристи

20.07.2012 | 09:34
по статията работи: Елица Елефтерова
Според националния регистър на лицензираните туроператори и агенти „Ортанна" е с валидна застраховка до 2 март 2013 година

Автобусът, превозващ израелските туристи, които пострадаха при атентат вчера на бургаското летище е на българската туроператорска фирма „Ортанна", информират от insmarket.bg.
На сайта на дружеството в общите условия и по-точно в Права и задължения на туроператора е посочено следното – „Туроператорът е длъжен преди началото на пътуването да предостави на потребителя копие от сключения застрахователен договор по чл. 42 от ЗТ. Туроператорът има сключен застрахователен договор по чл. 42 от ЗТ „Отговорност на Туроператора” със ЗАД "Булстрад"- гр. София, пл.”Позитано” №5. Сертификатът към застрахователната полица е с номер № 1 – 3405100300R00029/15.01.2010 г. за срок от 03.03.2010 г. до 02.03.2011 г.”

Този договор е изтекъл, но няма публикувана информация за застраховката за 2012 година.
На въпрос на ИНСМАРКЕТ от дружеството обясниха, че са сключили нова застраховка пак с „Булстрад”, като впоследствие са добавили и анекс по силата на промяната на Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора. От компанията обаче отказаха да коментират за какъв праг става дума.

Според националния регистър на лицензираните туроператори и агенти  компанията е с валидна застраховка до 2 март 2013 година. В края на април кабинетът промени Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора,  като увеличи заложените в нея минимални прагове и въведе нови изисквания.

Новата скала, по която вече се определят праговете, също е обвързана с оборота на съответния туроператор, но при по-високи нива. Отделно се предвижда минималната застрахователна сума за туроператори, които предлагат чартъри, да бъде 500 хил. лв. независимо от оборота им.

Най-ниски застраховки се предвиждат за компаниите с оборот до 100 хил. лв. При тях прагът се повишава на 50 хил. лв. при 15 хил. лв. в момента. За компаниите с оборот от над 3 млн. лв. ще бъде 1.4 млн. лв.

Самото дружество е с регистрирано седалище на столичния бул. „Витоша”, а адресът на мястото, където упражнява дейността е варненският бул. „Тодор Икономов”.  „Ортанна" е собственост на кипърската компания „Ортодоксу травел енд турс ООД".  „Ортанна" пък се занимава с превозване на чуждестранни туристи на територията на България. Централният офис на фирмата е във Варна, а също така има и офиси в Слънчев бряг и София.

Кипърската компания е член на ACTA - асоциация на кипърските туристически агенции, акредитирана е по стандарта на Международната асоциация на авиокомпаниите I.A.T.A и е лицензирана от Кипърската туристическа организация.

Фирмата от израелската страна е „Кавей Хуфша" (Kavei Hufsha), която на свой ред работи и с руски туристически оператори. „Съгласно получената от нас информация от местния ни представител в Бургас взривът е имал място в автобуса, превозвал нашите туристи от летището. Ние изпратихме нашите представители на летището, за да могат да бъдат полезни на пострадалите на място и в болниците. В същото време, ние изпращаме нашите представители от Израел с първия възможен полет тази вечер", гласи становището на израелската Kavei Hufsha.

Ами Коен, мениджър на Kavei Hufsha заяви пред израелската телевизия, че не са получавали никакви специални сигнали или предупреждения за България.
Полицата „Отговорност на туроператора”, предлагана от „Булстрад Виена Иншурънс груп”:
Застраховка „Отговорност на туроператора” е разработена съгласно изискванията на Закона за туризма и Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора.

БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП покрива отговорността на туроператора за причинени имуществени вреди в резултат на дейността му, вследствие неразплащане с неговите контрагенти и доставчици, включително и при неплатежоспособност и несъстоятелност.

Застраховката се сключва, съобразно декларираният от туроператора годишен оборот на краен потребител или бизнес план за текущата година, при следните лимити на отговорност:
•15 000 лева
•22 500 лева
•25 000 лева
•37 500 лева
•50 000 лева
•60 000 лева
•80 000 лева
•100 000 лева
•110 000 лева
•150 000 лева
•200 000 лева
•друг, по договаряне
Срещу заплащане на допълнителна премия БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП може да осигури покритие за направените от туроператора разноски във връзка с искове и/или разходи за адвокатска защита.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...