"Контрол инженеринг" АД ще консултира изграждането на интерконектора "България - Сърбия"

14.09.2015 | 15:47
по статията работи: Десислава Маданска
Дружеството ще упражнява и строителен надзор
"Контрол инженеринг" АД ще консултира изграждането на интерконектора "България - Сърбия"
Снимка: Guliver/Getty Images

Фирмата „Контрол инженеринг“ е избрана за консултант и строителен надзор на проекта за изграждане на интерконектора между България и Сърбия, съобщиха от енергийното министерство.

Договорът, който е на стойност 174 800 лв., предвижда консултантът да упражнява строителен надзор на изграждането на интерконектора в българския участък, както и да извършва оценка за съответствие на техническия и работния проект със заложените параметри. Дружеството от своя страна е задължено също да изготви окончателен доклад и технически паспорт на строежа на междусистемната газова връзка.

Дължината в българския участък на газопровода „България-Сърбияе 61,6 км., а годишният му капацитет е проектиран за пренос на около 3,5 милиарда куб. метра природен газ. Проектът се финансира с 49 млн. евро от оперативна програма „Конкурентоспособност“. Очаква се изграждането на трасето да създаде най-малко 2500 нови работни места – както при самото строителство, така и в сферата на производство на газови уреди и компоненти за газови системи.

Изграждането на междусистемната газова връзка между България и Сърбия е в съответствие с приоритетите на българското правителство и на Европейския съюз за подобряване свързаността на газопреносните системи между страните, посочват от енергийното ведомство. Ускореното изграждане на интерконекторите със съседните държави ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини не само за България, а и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Това е в съответствие и с принципите на Европейския енергиен съюз за намаляване на енергийната зависимост и засилване на енергийната сигурност на държавите-членки.

Проектът за междусистемна газова връзка „България–Сърбия” е един от трите проекта с българско участие, който е сред седемте приоритета в Плана за действие към Меморандума за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ. Документът бе подписан през месец юли в Дубровник.

 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.01   870 г. – На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква. 1152 г. – Фридрих I Барбароса е избран за...