"Проблемна ос" по ПРСР е причина за риска от загубата на евросредства*

11.09.2012 | 14:13
по статията работи: Теодора Пенева
МЗХ и ДФЗ вече работят по "екшън плана" за ускореното усвояване на финансите по програмата
"Проблемна ос" по ПРСР е причина за риска от загубата на евросредства*

В момента се прилаха специален план за ускореното усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По него работят Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), информират от ресорното ведомство в прессъобщение до медиите.

Съобщението дойде по повод изказването на говорителя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт пред БГНЕС по-рано днес. Той алармира, че България може да загуби над 500 млн. лева от европейските средства по ПРСР, определени за 2010 г., ако не успее да ги усвои до края на текущата 2012 г. Причината е правилото "N+2", което постановява, че страната ни може да усвоява фиксираните за дадена година финанси по програмата само до две години по-късно.

Говорителят на ЕК информира и за изготвен "екшън план", който Комисията е договорила с българските власти. Целта му е ускореното усвояване на европейските финанси.

В основата на плана стои преразпределянето на отпуснатите европари в рамките на мерките на ПРСР. Вече е осъществено прехвърлянето на 600 млн. лв. към най-атрактивните от тях.

Оказва се, че желаещите да получат безвъзмездна финансова помощ българи имат по-голям интерес към едни и по-малък – към други мерки на програмата. Така например средното ниво на договаряне на оси 1, 3 и 4 на ПРСР е 74%, докато по ос 2 – едва 18%. Програмата има задължително изискване минимум 25 % от средствата да бъдат заделени именно за усвояване по мерките от втора ос, което за България представлява като цяло проблем заради липсата на достатъчно бенефициенти, обясняват от МЗХ.

"Този факт, както и късното стартиране на програмата и забавянето в разглеждането на проекти през 2008 г. и 2009 г., обуславя риска от отчисление на средства, тъй като ЕК следи усвояването на ниво програма, а не по оси или конкретни мерки", се казва в съобщението.

От ведомството добавят, че към момента са подпомогнати всички допустими заявления за подпомагане по "проблемната втора ос". До началото на септември 2012 г. пък са договорени 57% от договорените средства (общо 3,7 млрд. лв.) и са изплатени 33% (2,1 млрд. лв.)

Друга мярка за ускореното усвояване на средствата е намаляването на сроковете за обработка на заявките в администрацията на ДФЗ. Срокът за заявките за плащане става от пет – два месеца, същото важи и за документите за кандидатстване по програмата. За подаване на искане за аванс бенефициентите имат шест месеца, а не три, както досега.

В най-скоро време ще стартира и Гаранционният фонд. От МЗХ допълват, че всички мерки от плана са в резултат и от активния диалог с Европейската комисия.

Според земеделското ведомство още от 2010 г. се предприемат действия за повишаването на усвояемостта на средствата по ос 2. В това число – постоянно информационни кампании, навременно изплащане на оторизираните суми, стартиране на мярка "Натура", увеличение на нивата на плащане по мерките 211, 212 и 214 през кампания за 2011 г., оптимизиране на администрирането на заявленията за подпомагане и обратна връзка с всеки заинтересован бенефициент.

В заключение в съобщението се посочва, че всичко, обяснено дотук, дава увереност, че бюджетът на ПРСР за 2010 г., който е в размер на 432 млн. евро, ще бъде разплатен до края на 2012 г.

 

Малко по-късно пристигна съобщение до медиите и от ДФЗ. В него се посочва, че споменатата от говорителя на ЕК сума – 385 млн. евро, е по-голяма от действителната дължима. Оставащите за разплащане средства до края на годината всъщност са в размер на 352 млн. евро, а разликата идва от там, че от Европейската комисия не са отчели плащанията, които Фондът е извършил след 1 юли 2012 г.

Към момента по ПРСР са договорени 1,514 млрд. евро субсидии по договорите с източник Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), или 58.14%, се казва в пресрелийза. Разплатените средства са в размер на 1,060 млрд. евро. Като се отчете предоставеният аванс, към настоящия момент в оборот са договори със субсидия над 637 млн. евро, а заедно със съфинансирането – към 800 млн. евро.

До края на 2012 г. предстои да се договорират и приемите, свързани със седмото изменение на програмата в размер на 300 млн. евро. С това общият договориран ресурс ще доближи 1 млрд. евро.

Друго, което следва в дневния ред на земеделската институция, че ускореното изплащане на средствата по новия прием по мярка 112, както и приключващите договори по същата мярка от приема през 2009 г. Ще бъдат разплатени още всички общински проекти, които се очаква да бъдат финализирани до края на годината, авансите по новия прием и авансите и плащанията по договорените частни мерки.

От ДФЗ подчертават, че заедно с МЗХ правят всичко възможно за изпълнението на бюджета на ПРСР. Добавят още, че "не е за пренебрегване и фактът, че програмата стартира с 2 годишно закъснение, което се отразява при изпълнението на изискванията за усвояемост на бюджета по правилото N +2".

*Новината е актуализирана около 16:45 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...