"Размразяват" парите по САПАРД

10.09.2009 | 13:59
по статията работи:
40% от земеделските площи трябва да са заснети до края на годината
"Размразяват" парите по САПАРД

Директорът на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Жан-Люк Демарти обяви при срещата си с министъра на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов, че е подписал плащанията по програма САПАРД. С това на практика стартира изплащането на блокираните средства по програмата, заяви министър Найденов. Той увери Демарти, че усвояването на средствата по САПАРД ще става по правилата на ЕК. „Ще направим всичко възможно лошите практики от програмата да не се пренесат в програмата за развитие на селските райони", каза министър Найденов.

До момента по програма САПАРД са платени 2 404 проекта със субсидия в размер на 793 902 398,94 лв. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност 156 068 493,82  лв.

Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината, обяви министър Найденов. За всички оставащи за плащане проекти проверките на място са приключили с изключение на Община Велинград, Борован и Белослав. С оглед оптимизиране на работата по програма САПАРД, са мобилизирани всички налични човешки ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти. Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане, информира министър Найденов.

Обществените поръчки по 51 проекта са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки. Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 989 529,40 лв.

Министър Найденов обсъди екшън плана за директните субсидии с директора на Главна дирекция „Земеделие" на ЕК Жан-Люк Демарти

Министърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов обсъди екшън плана за действие по отпускането на директните субсидии за подпомагане на площ с директора на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Жан-Люк Демарти. Министърът обясни, че е в ход процедурата за избор на изпълнител за доставка на сателитни изображения (от 2008 и 2009 г.) и изготвяне на цифрова ортофотокарта по тях. Към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната. До края на седмицата се планира да бъде избран изпълнител на задачата, каза министър Найденов.

Той обясни, че освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %).

Предвижда се процедурата да приключи в края на тази година или в самото начало на следващата, за да се гарантира, че заснемането ще започне още през м. май 2010 г. Наличните в страната ортофотокарти, които са 10% по сателитни изображения от 2009 г. , предоставени от ЕК, вече са обработени. В момента се обработват ортофотокарти по самолетно заснемане от 2008 г. на 1 500 кв.км., което е  извършено за нуждите на област София - град и са предоставени на МЗХ безплатно.

Създаването на новия слой „Подходящи за подпомагане площи" в СИЗП ще започне с използвани сателитни изображения от 2008 и 2009 г. и към м. януари слоят ще покритие около 40% от територията на страната, информира пресцентърът на земеделското министерство.

В края на 2010 г., използвайки  и новите самолетни снимки, този слой ще покрие между 75 и 80% от територията и ще бъде завършен през 2011 г. - ще се получи припокриване от сателитни и самолетни снимки.

С прилагане на практика на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от общинските съвети и кметовете, проблемите с общинските мери и пасища ще се изчистят, каза министър Найденов. Специалните теренни проверки от отговорните служби на физически блокове, в които до 2009 г. не е имало регистрирани площи, се извършват в момента. Резултатите от проверките ще бъдат готови до 15 октомври.  Определени са физическите блокове, в които регистрираната площ надхвърля т.н. „нетна площ" и тяхната проверка от общински служби по земеделие е започнала. Констатациите от тези проверки ще се готови до 15 октомври, заяви министър Найденов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 17.07   813 г. – Обсада на Константинопол: Българската войска, предвождана от кан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол. 1279 г. – Войските на Ивайло...