"Росатом" започва строителството на АЕЦ в Йордания

23.09.2014 | 13:31
по статията работи: Георги Велев
В Южна Африка компанията ще изгради до 8 атомни реактора
"Росатом" започва строителството на АЕЦ в Йордания
Снимка: Росатом

Руската корпорация „Росатом“ ще разработи проект за изграждане на атомна електроцентрала в Йордания. Руското дружество подписа споразумение с йорданската страна за изграждане на АЕЦ с мощност 2000 мвт в провинция Зарка.
Документът бе парафиран по време на 58-та генерална конференция на Международната конференция на Международна агенция за атомна енергия  (МААЕ) във Виена и бе подписан от генералният директор на „Русатом Овърсиз“ Джумарт Алиев и председателят на комисията по ядрена енергетика на Йордания Халед Тукан.

Съгласно документа ще бъдат изградени два енергоблока с мощност от по 1000 мвт. До 2 години се очаква подписаното споразумение да се превърне в договор за оборудване на атомната централа. „Споразумението предвижда разработване на схема за водоохлаждане, технико-икономическа обосновка, оценка на площадка, разработване на оценка за въздействието върху околната среда. Тези дейности трябва да приключат в срок между 24 и 30 месеца, като за пълното им изпълнение заплаща правителството на Йордания.

„Това не е просто отделен предварителен стадий, а работа, която във всички случаи трябва да се извърши при изграждането на една атомна електроцентрала. Смятам, че е голямо постижение фактът, че руските и йорданските специалисти заедно са открили подходяща площадка за изграждането на централата, с ниско ниво на сеизмичност, с благоприятни геологически условия. Правителството на Йордания успя да намери решение и за обезпечаването на водната станция. Направихме анализ и можем да потвърдим, че това е напълно изпълним начин за осигуряване на вода“, заяви и генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.

Йорданското правителство взе правилно и съвременно решение за финансирането на централата, като я оставя открита за инвеститори, включително и чуждестранни. Ние също сме готови да участваме като инвеститор, не само като инженерингова компания. Не претендираме за контролния пакет акции, тъй като това е йорданска централа и трябва да се контролира от Йордания, каза още Кириенко.

На същата конференция „Росатом“ подписа споразумение и с Южноафриканската Република за стратегическо партньорство в атомната енергетика и промишленост. Документът бе подписан от Кириенко и от министърът на енергетиката на ЮАР Тина Джомат-Петерсон.

На базата на тези договорености се дава възможност за развитие на програмата на ЮАР за изграждане на АЕЦ, на базата на нови енергоблокове с руски реактори ВВЕР. Блоковете ще бъдат с обща инсталирана мощност до 9,6 Гвт. Тази електроенергията може да бъде произведена от 8 енергийни блока. Това ще са първите АЕЦ с реактори руска технология, работещи на африканския континент.

Подписаното споразумение, освен съвместно изграждане на АЕЦ, предполага взаимноизгодно сътрудничество в други сфери на атомната промишленост, включително изграждане по руска технология на многофункционален изследователски реактор, помощ в развитието на инфраструктура за атомната промишленост на ЮАР, подготовка на южноафрикански специалисти в руски университети и т.н.

„Убеден съм, че сътрудничеството с Русия ще донесе на Южна Африка всички необходими компетенции за изпълнението на тази широкомащабна програма. „Росатом“ е готова да съдейства на ЮАР в създаването на пълноценен промишлен клъстър на световно ниво – от началния стадий на ядрения горивен цикъл до инженеринга и производството на оборудване. В последствие това ще позволи реализацията на съвместни проекти в трети страни. Но в началото това сътрудничество ще осигурява условия за откриването на хиляди нови работни места и създаване на поръчки за местни компании на стойност до 10 милиарда долара“, заяви генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко.

„Южна Африка, както никога до сега, е заинтересована от широкото развитие на мирното използване на атомната енергия, което ще стане сериозен ускорител на ръста на националната икономика. Уверена съм, че сътрудничеството с Русия ще ни позволи да изпълним амбициозната си програма по създаването до 2030 година на 9,6 ГВт нови мощности в АЕЦ на базата на съвременни и безопасни технологии. Споразумението открива пред ЮАР достъпа до руски технологии, инфраструктура, ресурси и финансиране и създава ясна, стабилна платформа пред по-нататъшното ускоряване на съвместната работа.“, заяви и министър Тина Джомат-Петерсон.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 23.02   303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните. 840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с...