"Топлофикация София" се бори с крадците на парно

18.04.2013 | 11:04
по статията работи: Десислава Янкова
Дружеството е изготвило нови промени в методите на отчитане на топлинна енергия
"Топлофикация София" се бори с крадците на парно

"Топлофикация София" ЕАД готви нови промени в методите на отчитане на парното и топлата вода, които позволяват крадците на енергия да бъдат наказани. Това предаде iNews.bg.

По данни на дружеството близо 7000 домакинства в столицата са декларирали, че няма да ползват парно, а са се топлили "за сметка на съседите си". Промените предвиждат ако при проверка на нулевите прогнозни дялове на клиентите се установи, че радиаторите са пускани и консумация все пак има, на нарушителите да бъде начислявана максимална мощност.

В резултат те ще плащат високи сметки, докато не бъде изготвена годишната изравнителна фактура. Тази година изравняването ще се извършва през месеците май и юни.

Новите мерки са предложени от работна група на топлинния оператор към Столичния общински съвет (СОС).

"Поставените пред "Топлофикация София" изисквания са изготвени и предадени на Столична община. Кога ще влязат в сила зависи от това кога промените ще бъдат утвърдени в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване", обясняват от дружеството.

При всички случаи това ще стане след избирането на нов състав на Народното събрание (НС).

Друга мярка, с която "Топлофикация" ще се бори с кражбите на парно, предвижда топлинните счетоводители да поставят пломба на присъединяване на радиатора към хоризонталните тръби на отоплителната инсталация. С такива пломби ще бъдат снабдени всички отоплителни уреди. Целта е да се избегне порочната практика на демонтиране на радиаторите по време на отоплителния сезон.

Предложени са и промени в общите условия на договорите между столичното парно и фирмите за дялово разпределение. Измененията предвиждат глобите и санкциите за топлинните счетоводители да се увеличат десетократно, ако не спазват изискванията.

По този начин фирмите ще бъдат задължени да правят междинен отчет при заявени в началото на сезона нулеви дялове. Засичането на потребената топлинна енергия трябва да стане в периода декември-януари.

От този понеделник (15 април 2013 г.) започна поетапното спиране на парното в София. Това ще става по топлорайони, а не по квартали, уточняват от дружеството. Експертите ще тръгват от блок на блок и ще спират топлоподаването.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...