10 млн. лв. забавени заплати са изплатени след проверки на ГИТ

20.10.2009 | 11:39
по статията работи:
Проверки на агенцията по труда установиха над 180 хил. нарушения на трудовото законодателство
10 млн. лв. забавени заплати са изплатени след проверки на ГИТ

10 милиона лева забавени трудови възнаграждения и дължими върху тях осигуровки са изплатени след проверки за спазване на трудовото и осигурителното законодателство, съобщиха от Главна инспекция по труда.

Броят на общо извършените проверки през деветмесечието е 40 650 и отбелязва ръст от 59% в сравнение със същия период на миналата година. Инспектирани са 31 252 предприятия. Констатирани са 180 064 нарушения на трудовото законодателство, от които 112 030 са по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд; 67 595 - по трудови правоотношения и 439 - по спазване на Закона за насърчаване на заетостта. Като първа мярка спряно нарушителите са дадени 176 243 задължителни за изпълнение предписания. Спрени от експлоатация са 740 машини, съоръжения и работни места. Административно - наказателна отговорност е потърсена от 8 819 работодатели и длъжностни лица, на които са съставени актове за установени административни нарушения. Сумата на глобите от влезлите в сила наказателни постановления е 4 018 070 лв., при 3 768 168 лв. през същия период на 2008 година.

Най-големи суми забавени трудови възнаграждения са изплатени от предприятия в икономически дейности "Строителство на сгради", "Строителство на съоръжения",
"Специализирани строителни дейности" и "Събиране, пречистване и доставяне на води". Най-голям брой нарушения при изплащането на трудовите възнаграждения са допуснати в отраслите "Търговия на дребно", "Производство на текстил и изделия от текстил", "Производство на машини и оборудване" и "Строителство", като забавянето в изплащането варира от една година до един месец.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 06.03   1521 г. – Фернандо Магелан открива островите Гуам и Рота. 1810 г. – Илинойс става първият щат на САЩ, в които е въведена задължителна ваксинация на...