10-процентов ръст на депозитите на домакинствата през май

24.06.2014 | 13:35
по статията работи: Мина Стойчева
Данните на БНБ показват увеличение на потребителските кредити
10-процентов ръст на депозитите на домакинствата през май

Депозитите на домакинствата през май месец 2014 г. бележат ръст с над 10% в сравнение със същия период през изминалата 2013 г. Това показват данните на Българската народна банка (БНБза паричните, депозитните и кредитните показатели за миналия месец. В парично измерение влоговете на домакинствата се равняват на 39.062 млрд. лв. или на почти 50 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Изчисленията на БНБ показват, че депозитите на неправителствения сектор бележат годишен темп на прираст от 9,3 на сто през май месец. Тези на нефинансовите предприятия са нараснали до 15,374 млрд. лв. Влоговете на финансовите предприятия са в размер на 3.590 млрд. лв., като те са намалели с 0,8%.

Към края на изминалия месец кредитите за домакинствата са отбелязали ръст от 0,3% спрямо същия период през 2013 г., което представлява 23,3% от БВП. В парична стойност те възлизат на 18.610 млрд. лв. Увеличение бележат само потребителските и жилищните кредити. Първите са нараснали с 0,9 на сто и са на стойност от 7.335 млрд. лв. Заемите за нов дом пък отбелязват увеличение от 0,3 на сто на годишна база, като те се равняват на 8.887 млрд. лв. Останалите кредити отбелязват 5-процентов спад на годишна база.

Кредитите на нефинансови предприятия са нараснали с 2,6 на сто на годишна база през май 2014 г. и достигат 35.838 млрд. лв. Тези на финансовите предприятия пък са в размер на 1.054 млрд. лв.

Според данните на БНБ нетните вътрешни активи, в които влизат вътрешния кредит и други компоненти, са нараснали с 5,9% и в парично измерение представляват 56.869 млрд. лв. Вътрешния кредит включва вземанията от правителството, както и вземанията от неправителствения сектор. Компонентът други позиции е съставен от капитали и резерви, курсови разлики и други.

Изчисленията на Българската народна банка показват, че вътрешният кредит е отбелязал ръст от 6 на сто спрямо май месец 2013 г. Той е в размер на 58.320 млрд. лв. От своя страна вземанията от неправителствения сектор са се увеличили с 2,2% и са на стойност 56.595 млрд. лв.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...