100 рискови фирми отпадат от пазара на горива

28.11.2016 | 09:40
по статията работи: econ.bg
НАП ще води регистър на търговците на горива и предоставените обезпечения
100 рискови фирми отпадат от пазара на горива
Снимка: под лиценза на creative commons

С промените в закона от пазара на горива отпадат 100 малки компании, голяма част от които нямат измервателни уреди. Трима депутати обаче се опитват да ги върнат с промени в закон 100 фирми, които са създадени наскоро, нямат финансова история и крият риск от източване на ДДС, отпадат от пазара на горива с промените в закон, които бяха приети през лятото. Основната промяна е задължение търговците да внасят гаранция за една година в размер, равен на очаквания ДДС, но не по-малко от 50 000 лв. 

НАП ще води регистър на търговците на горива и предоставените обезпечения. Ако фирма не даде обезпечение, ще бъде дерегистрирана по ДДС и ще бъде глобена в размер на дължимото обезпечение. При приемането на текста финансовият министър Владислав Горанов посочи, че мерките са с цел да се избегне рискът от укриване на ДДС Горанов изтъкна, че ще бъдат засегнати малки бензиностанции, които нямат измервателни уреди. 

Депутатите Методи Андреев, Мартин Димитров и Петър Славов обаче са внесли поправки в закона за ДДС, с които се опитват да върнат тези търговци на пазара. Според предложението им фирмите ще внасят гаранции за месец, а не за една година. 

Предлагт и да отпадне границата от 50 000 лв. и тя да се определя не на база търгувани количества за предходните 12 месеца, а за месец. Тримата депутати предлагат още да се облекчи режимът за издаване на лиценз за управление на данъчен склад. Според източници от финансовото министерство предложените промени ще отпушат възможността фирми еднодневки да наводнят пазара на горива, защото с тях се премахва предварителността на обезпечението и минималният му размер. 

А именно това били предпоставка за качествена борба с контрабандата. Давало се и възможност да се направи данъчен склад, без митниците да имат информация какво има в него, къде се намира той и чия собственост е. Друго предложение - митническите служители да имат възможност, но не и задължение да проверяват складовете, позволявало безконтролната им дейност. 

Така можело да се създат мними данъчни складове, чрез които фирми фантоми да точат ДДС Тримата депутати предлагали и нарушаване на търговската тайна в сектора. Според предвнесените текстове собствениците на данъчни складове трябва ежемесечно да докладват на Комисията за защита на конкуренцията за свободните капацитети за всеки отделен вид гориво и сключените, прекратените и изтеклите договори и страните по тях. Това било намеса в търговските отношения между частни субекти и се оценявало като изключително антиконкурентна мярка. 

От данни на Агенция “Митници”, предоставени на последното заседание на временната парламентарна комисия за пазара на горива, ставало ясно, че всеки, който поиска лиценз за данъчен склад, ще го получи, стига да отговаря на условията. 

В последната една година обаче нямало нито един кандидат Поради това будело недоумение защо се предлага облекчаване на режима, при положение че няма желаещи за лицензи. Анализи на НАП и митниците показвали, че в последните години има нарастване на щетите за бюджета от невнасяне на ДДС при сделки с горива. За 2013 г. щетите за бюджета били 55 млн. лв., 99 млн. за 2014 г. и 109 млн. лв. за 2015 г.

За тази година сумата се очаквало да надхвърли 200 млн. лева. Поради това предложенията за снижаване на изискванията за лиценз за данъчен склад и ниски гаранции за търговците водели до още по-големи възможности за злоупотреби. Още повече, че 40% от продаваните в България горива са от внос. 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...