1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ "Козлодуй” е изключен поради авария

07.07.2012 | 12:50
по статията работи: Елица Елефтерова
Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора
1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ "Козлодуй” е изключен поради авария
Снимка: Булфото

1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ "Козлодуй” е бил изключен от електроенергийната система на страната в 4.19 часа тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на централата.

Това е станало след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока).

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем и се очаква по-късно днес шести блок да бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.
Пети енергоблок - другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй”, работи със 100% от мощността си.

В същото време стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" ще оцелее дори при земетресение от 9-та степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник и при цунами до 35 метра височина. Това показват резултатите от стрес-тестовете в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно на националното обсъждане на тестовете, направени в първата ни атомна след аварията в японската АЕЦ "Фукушима".

Резултатите обаче се превърнаха в повод за спор между ядрени експерти и природозащитници, коментира ТВ7. Експертите твърдят, че националният доклад за стрес-тестовете е реален и е получил подкрепата на Европейската комисия, но зелените контрираха, че и "Титаник" е бил обявен за непотопяем.

Активистите от Българската антиядрена коалиция посочиха 32 пробойни, за да оспорят легитимността на националния доклад. Според тях, не може атомната централа да оценява сама себе си.

Националният ядрен регулатор отхвърли това искане, защото механизмът не бил измислен от нас, а от Европа. Експертите обаче признаха, че са забравили за "човешкия фактор" извън централата. Еколозите настояха да се направи внезапен стрес-тест ала "Ку-ку", за се види истината. 

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...