13% от българите са дарили пари тази година

20.12.2011 | 13:04
по статията работи:
САЩ е първа по благотворителност, сочи проучване
13% от българите са дарили пари тази година

Светът е станал по-щедър и милосърден през последните 12 месеца, показва КАФ Дарителски Индекс 2011- най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб, съобщиха от Фондация "Помощ за благотворителността в България".

С 2% повече са хората по света, които "помагат на непознат" и с 1 % е нараснало доброволчеството. Съгласно проучването, най-благотворителната държава е САЩ. Ирландия е на второ място, а на трето - Австралия. България, както и миналата година, се нарежда сред държавите в последната група.

Световният дарителски индекс на КАФ използва данни за дарителското поведение на хората в 153 държави, като покрива 95% от населението на земята. Проучването измерва три аспекта на дарителството - даряване на пари, даряването на време (доброволчество) и оказването на помощ на непознат. Световният дарителски индекс показва класация на нациите по света според комбиниране на стойностите на тези три показателя.

Дарителският индекс за 2011 г. е 32,4%, в сравнение с 31.6% през 2010 г. С 1% по-малко хора са дали пари за благотворителност, отколкото през 2010 г., като сигурна причина това са финансовите сътресения в световен мащаб.

Според проучването най-често срещано като поведение през 2011 г. е това да се "помага на непознат". Почти половината от световното население (47%) е помагало на чужд човек. За сравнение, по-малко от три от всеки десет души са давали пари за благотворителност (29%) или са били доброволци всеки месец (21%).

През 2011 г. България е на 145 място, след като през 2010 г. беше на 141-во място. Общият дарителски индекс на страната ни е 17%. Хората, които са дарявали пари, са 13%, доброволците са 5%, а 32% са помагали на непознат.

Първенецът САЩ, която беше на пето място в миналогодишния доклад, показва повишаване и по трите показателя, информира БГНЕС. В челната десетка се нареждат САЩ , Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Холандия, Канада, Шри Ланка, Тайланд, и Лаоската народна демократична република.

Страните от Балканския регион са в последната група. Нисък е дарителският индекс на Босна и Херцеговина (144 място), Черна Гора (146), Сърбия (147), Хърватска (149), Албания (150). За сравнение Румъния е на 118-то място, а Турция на 136-то. Страните от Централна Европа са също далеч преди България. На последно 153-то място в света по благотворителност е Мадагаскар.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 07.04   1348 г. – Карл IV основава Пражкия университет – първият в Централна Европа. 1498 г. – Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до...