18 000 семейства остават без дом по Коледа?

30.09.2013 | 10:50
по статията работи: Ралица Стоянова
Очаква се 18 000 от проблемните ипотечни кредити да станат предсрочно изискуеми тогава
18 000 семейства остават без дом по Коледа?

Проблемните ипотечни кредити на физически лица, които не се обслужват системно, са станали 35 000, сочат данни на големите български банки.

18 000 от проблемните кредити ще станат предсрочно изискуеми точно по Коледа. Тъй като става дума най-често за единствено жилище, излиза, че 18 000 семейства са в непосредствен риск да останат на улицата през зимата, пише в."Труд".

В момента управляващите обсъждат редица идеи как да облекчат кредитополучателите, но все още не са стигнали до консенсус с банките. Най-приемливият вариант би бил семействата в беда да запазят възможно най-дълго единственото си жилище.

Търсят се начини да бъде намалена финансовата тежест за семействата в беда. Едно от предложените решения е кредитополучателят да дели “почти солидарно” с банката риска при ипотека. Например ако бъде продадено ипотекираното жилище, а останат още 30 000 евро за доиздължаване, човек да плаща само половината от сумата.

Обсъждан е вариант и банките да се съгласят на давност от 5 или 7 години, след която да оставят длъжника, ако има още да доплаща. Подобна 7-годишна давност има в Испания. Засега обаче банкерите не са склонни да се съгласят с такова предложение и политиците са склонни на отстъпки в срока.

Една от идеите е длъжниците да имат право да си продават сами апартамента, който не могат да изплащат. Логиката на управляващите е, че така хората ще се стремят да получат максимална цена за имота.

Друга мярка за облекчаване на ипотечните длъжници, която се обсъжда в средите на БСП и ДПС, е те да не плащат наказателна лихва, ако погасят предсрочно ипотечен кредит със заем от друга банка. Тази идея социалистите планират да запишат в проекта за Закон за ипотечните кредити. Черновата му трябва да влезе за обсъждане в парламентарните комисии в началото на ноември, а до края на годината законът да стане факт.

В момента някои банки не искат наказателна лихва, ако кредитополучателят погаси дълга със собствени средства. Според изчисленията на “Позитано” 20 при рефинансиране на кредита обаче се дължи средно 5% допълнителна лихва. При потребителските кредити няма такава лихва и това бе записано още преди 2 години в закона. За последните заеми има европейска директива, която ни задължава да не въвеждаме утежняващи схеми при предсрочно плащане. Ипотечните кредити не са регулирани все още от Брюксел, но подобни разговори за облекчаване на условията по тях се водят не само в нашата държава, но и в почти цялата общност.

Друга мярка, с която социалистите планират да защитават длъжниците на банките, е налагането на забрана за едностранно повишаване на лихвата по ипотеката. Кредитните институции ще могат да вдигат “процента на печалба” само ако това се изисква от пазара, както е в Европейския съюз и САЩ.

В момента управителните съвети на банките вземат еднолични решения за увеличаване на лихвите на ипотеките, без те да са съобразени с пазарната ситуация. За да бъде променено това, ще трябва да се коригират общите условия на финансовите институции, които вече бяха проверявани от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.08   565 г. – За първи път се съобщава за чудовище в Лох Нес, Шотландия. 1642 г. – Английския крал Чарлз I изпраща армията си срещу пуританските сили на Парламента...