20 000 тона софийски боклук тръгва към Севлиево

08.10.2010 | 16:28
по статията работи:
Севлиево е една от малкото общини, които имат модерно депо и пречиствателна станция
20 000 тона софийски боклук тръгва към Севлиево

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Севелиево Йордан Стойков са се договорили за извозването на 20 000 тона балиран софийски отпадък и депонирането му на депото в града.

Припомняме ви, че Министерският съвет взе решение за извозване на последните 150 000 тона балиран софийски отпадък, от които 20 000 са насочени към депото в Севлиево. С това дългогодишният проблем със софийските бали намира своето окончателно решение, съобщиха от МОСВ.

На срещата присъстваха областният управител на област Габрово Мариян Костадинов, представители на общинската администрация, заместник-кметове, общински съветници, неправителствени организации от града.

Нона Караджова се запозна с позицията на Общинския съвет, изложена в декларация, в която се казва, че гражданите на Севлиево имат резерви за приемане на балите, независимо че решението на правителството е законосъобразно. По време на срещата бяха изразени притеснения от името на обществеността от евентуални странични негативни ефекти върху околната среда в региона.

Министърът детайлно е изясни мотивите, с които е предложила това решение на Министерския съвет. Тя увери обществеността на града, че депонирането на този допълнителен отпадък няма да окаже странични ефекти, тъй като депото отговаря на всички европейски екологични изисквания и няма да бъде нарушена технологията на експлоатацията му.

В рамките на диалога присъстващите приеха с пълно разбиране изложените аргументи и декларираха съгласие за приемане на софийските бали на севлиевското депо.

Севлиево е една от малкото общини, които имат модерно депо и пречиствателна станция. В следващите един-два месеца ще приключи подготовката на проекта за водния цикъл на общината, който ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Околна среда". Целта му е да бъде довършена инфраструктурата за пречистване на отпадните води на града.

МОСВ ще окаже максимално съдействие за подготовката и успешното изпълнение на проекта, обеща Караджова. Графикът, сроковете и техническите подробности за извозването на балирания отпадък до депото в Севлиево ще бъдат съгласувани между кметовете на София и Севлиево.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...