Българите ще консумират 32 кг месо и 15 кг месни продукти през 2010 г., което е рекорд за последните 11 години. Това сочат анализи на производвителя на месни изделия "Меком" АД Силистра, базирани на данни от Националния статистически институт (НСИ).
За сравнение най-малко месо българите са консумирали през 2001 г., когато на всеки човек се е падало само по 21 кг месо и 10 кг месни продукти за година.
В момента страни като Германия, Франция и Италия имат средна консумация на месо и месни продукти от около 90 кг на глава от населението, докато Испания е своеобразен европейски рекордьор по този показател с над 110 кг на човек.
В Източна Европа най-много месо консумират в Сърбия - около 80 кг на човек. Гърците ядат по над 70 кг месо и месни продукти годишно, Румънците - над 60 кг, а Турция е последна от нашите съседи със само около 25 кг. годишно.