24 общини са разработили програми за качество на въздуха

23.03.2012 | 17:57
по статията работи: Петя Бързилска
Нона Караджова подчерта сложността на проблема със замърсяването с фини прахови частици
24 общини са разработили програми за качество на въздуха
Снимка: Sxc.hu

Изпълнението на мерките, които общините са заложили в програмите си за качество на въздуха, и планираните от Министерство на околната среда и водите действия за подпомагане на общинските власти бяха отново обсъдени на работна среща между министър Нона Караджова и заместник-министър Евдокия Манева с кметовете на общини и представители на регионалните инспекции по околната среда и водите. За това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

24 от общините, чиито данни за качество на въздуха се докладват в Европейската комисия (ЕК), са разработили и приели своите програми и са пред приемане от общинските съвети. Една е в процес на отстраняване на допуснати слабости и само една община, която има задължение да изготви и изпълнява програма за качество на атмосферния въздух, все още не е сторила това.

Министър Караджова подчерта сложността на проблема със замърсяването с фини прахови частици и необходимостта от последователни и целенасочени усилия за неговото решаване. Заместник-министър Манева от своя страна акцентира върху правомощията и задълженията на общинските органи, произтичащи от законодателството, свързани с контрола, управлението и поддържането на качеството на въздуха на тяхна територия.

На срещата присъстваха представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, които представиха възможностите за финансиране по програми или проекти от тяхна компетентност за намаляване на емисиите на вредни вещества във въздуха. МОСВ представи плановете за предприемане на действия на национално ниво, които да подпомогнат усилията на общините за решаването на проблема. В момента в министерството се работи се по разработване на нормативен документ за ограничаване на съдържанието на сяра, пепел и влага във въглищата, които се продават на населението за битово отопление.

Други направление, по които министерството работи са:


• достъпност в реално време на данните от пунктовете за мониторинг на сайтовете на Изпълнителната агенция по околна среда, на регионалните инспекции и на сайтовете на общините;

• създаване на система за предизвестяване за очаквани неблагоприятни метеорологични въздействия, която да подпомогне общините в процеса на вземане на решения (особено във връзка с организирането на пътния трафик);

• извършване на оценка на приноса на емисии от природни източници върху нивата на фини прахови частици;

• включване на качеството на въздуха като приоритет в следващия програмен период на Оперативна програма „Околна среда”. Във връзка с незадоволителните резултати от мониторинга на качеството на въздуха, МОСВ отправи настоятелно искане към общинските власти, в най-кратък срок да направят анализ на планирането и изпълнението на мерките, свързани с поддържане и почистване на пътната инфраструктура;

• оптимизация на транспорта в рамките на общината;

• изпълнение на заложените мерки по промяна на горивната база.

От общините бе поискано също да бъде оценена ефективността на изпълнението на посочените мерки, като беше подчертано, че става дума за реално изпълнение, водещо до положителни резултати, а не за такова, с оглед отчитането на дейност на по-късен етап.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов, министър Нона Караджова и кметът на Пирдоп инж. Цанко Цанов ще направят първата копка по проекта за изграждане на ВиК мрежа и пречиствателна станция в Пирдоп.

Проектът е на стойност 44 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Околна среда” и общината. По него ще се реконструират общо 57 км. ВиК мрежа и ще се изгради модерна пречиствателна станция за отпадъчни води.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...