3 години уседналост за желаещите да купуват земеделска земя у нас

11.03.2014 | 18:16
по статията работи: Елица Елефтерова
Предвиждат се изменения и в отдаването под наем на държавните пасища и ливади
3 години уседналост за желаещите да купуват земеделска земя у нас

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, съобщи bTV. По този начин остава изискването за 3-годишна уседналост в България за чуждите граждани и фирми, които искат да купуват земеделска земя у нас.

Измененията бяха подкрепени от 159 депутати, нямаше „против”, а 7 души се въздържаха. Законопроектът беше внесен от Светла Бъчварова („Коалиция за България”) и група народни представители. 

Право на собственост върху земеделски земи и земи от горския фонд за земеделско ползване ще могат да придобиват физически и юридически лица, пребивавали непрекъснато или са установени на територията на страната повече от 3 години,

За юридическите лица с регистрация по-малко от 3 години, това ще става, само ако отделните съдружници, членове на сдружението или учредители на акционерно дружество, отговарят на същото изискване за уседналост.

Предвиждат се изменения в реда и условията за отдаване под наем на пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фондове.

Предлага се тези земи да могат да се отдават под наем или аренда без търг или конкурс на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, като това ще става пропорционално на броя и вида на регистрираните животни и по пазарна цена.

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които предвиждат държавни и общински мери и пасбища да се отдават на животновъди чрез търг на 2 етапа.


Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...