305 млади семейства от Варна с ипотечен кредит ползвали данъчни облекчения

05.01.2011 | 11:55
по статията работи:
Най-голямата сума, която е била възстановена през 2010 г., е 1 700 лева
305 млади семейства от Варна с ипотечен кредит ползвали данъчни облекчения

305 млади семейства от Варна са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити през 2010 година. Най-голямата сума, която е била възстановена, е 1 700 лева. Тази сума показва, че младото семейство обслужва банков кредит от около 200 000 лева.

Общият размер на данъка върху доходите, който семействата от Варна са спестили през 2010 година, е над 100 хиляди лева. Средно всяко семейство е получило обратно по около 350 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Облекчението се ползва с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 2 май 2011 г. в офиса или териториалната дирекция на НАП по постоянен адрес.

Към декларацията задължително трябва да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

За да се ползва данъчното облекчение от едно семейство, то трябва задължително да е сключило граждански брак, поне един от партньорите да е под 35 години, да нямат друг имот освен този, за който са ползвали ипотечен заем. Ако един от партньорите е наследник на жилище или на идеална част от него, данъчното облекчение не може да се ползва, припомнят от НАП-Варна.

Документите за ползването на данъчното облекчение от младите семейства, които следва да се приложат към годишната данъчна декларация за 2010 година, могат да се видят на електронната страница на НАП.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 03.07   324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е...