4,50-5 лв. за кутия "Виктори"

01.10.2009 | 12:28
по статията работи:
Акцизът за цигарите скача драстично от 1 януари. В Бюджет 2010 е заложен спад на икономиката с 2%
4,50-5 лв. за кутия "Виктори"

 

Информацията е актуализирана към 17:00 часа

Финансовото министерство планира да увеличи акциза на цигарите с 24 евро

76 евро на 1000 къса ще бъде заложеният акциз за цигарите в Бюджет 2010 година. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той припомни, че увеличението на акциза е в размер на 24 евро - от 52 на 76.

226 млн. лева трябва да влязат допълнително в бюджета, което е с около 130 млн. лева повече в сравнение с това, което би постъпило, ако акцизът е 64 евро на 1000 къса, каквото е изискването на ЕС. 

Дянков каза, че борбата с контрабандата на тютюневи изделия е била трудна заради липсата на реформи в митниците и Националната агенция за приходите. "Очаквам с нетърпение реформата, защото смятам, че ще се преборим. Ще разбием опитите за контрабанда", беше категоричен министърът.

"Мярката за увеличаване на акциза на цигарите не е само това, което става с „Булгартабак" и другите производители. Това ме интересува много малко. За мен е по-интересна частта, свързана със здравната система.

Всички пари от увеличения акциз ще отидат в здравната система. Вероятно една малка част ще бъдат дадени и за публична кампания против тютюнопушенето", коментира Дянков. 

Той съобщи, че според статистически данни България е на 3-то място в света по тютюнопушене. От 1996 година насам броят на пушачите се увеличава средно с 5% годишно. 72% от българите са пасивни пушачи, а 48% от децата палят първата си цигара преди да са навършили 13 години.

Между 4,50 и 5 лв. ще струва кутия "Виктори" от 1 януари


"Между 4,50 и 5 лв. ще струва кутия цигари "Виктори" от 1 януари 2010 г.", съобщи за Дарик радио изпълнителният директор на „Булгартабак" Иван Биларев. Причина за увеличението е драстичният "скок" в акциза върху тютюневите изделия.

Биларев допълни, че все още не е ясно дали компанията, която държи 50 на сто от пазара на цигари у нас, ще въведе междинни цени на цигарите, за да бъде скокът по-плавен за клиентите. Със сигурност обаче ще се увеличи контрабандата на цигари и "Булгартабак" ще загуби още от пазарния си дял. Според Биларев е пресилено да се говори за фалит на холдинга заради увеличението на акциза.

"Акциз от 76 евро на 1000 къса - така, както се анонсира от Министерството на финансите, води до увеличение на цените на цигарите между 35 и 46 процента", каза Биларев. Той обясни, че поскъпването на цигарите ще зависи от структурата на акциза.

"Ако специфичната част на акциза е по-висока, тогава самото увеличение на цената ще бъде по-малко като процент. Ако адвалорната част е по-висока, тогава ножицата в различните цени на различните марки цигари е по-голяма. В частност за "Виктори" самото увеличение на цената за тази марка, като крайна цена ще бъде по-голямо. Затова казвам, че ще се движи в зависимост от това между 4,50 и 5 лв.", допълни шефът на "Булгартабак", цитиран от Dariknews.bg.


Пламен Орешарски: Фискалната политика не трябва да се съобразява с "Булгартабак"

 

„Считаме, че е целесъобразно акцизът на цигарите да се увеличава плавно, за да не се получава този ефект на по-рязко увеличаване и от там на контрабанден натиск". Това каза пред журналисти бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Той обясни, че ако стъпката е по-висока от тази, която иска Европейският съюз, това би могло да се коментира нееднозначно: „От една страна чисто фискално ще се съберат повече приходи. Колко точно, зависи от способността на администрацията да се пребори с естествения за този случай контрабанден натиск. Практиката в света показва, че винаги при по-резки покачвания на акцизите, се увеличава натискът за контрабанда".

Предизвикателството по думите му е, че има риск да не се съберат толкова пари, колкото се пресмятат, но с повече усилия това би могло да стане.

„Не се отнасям много сериозно към здравни аргументи, които да подкрепят фискални тези". Така Орешарски коментира частта от изказването на Симеон Дянков, свързана с начина, по който ще се използват увеличените приходи от акцизите за цигари, а именно - за здравната система.

Според бившия финансов министър фискалните власти в своята политика трябва да се стремят да пренебрегват интересите на една отделна компания, колкото и важна да е тя: „Да се съобразява цялата фискална политика на държавата с една фабрика, била тя „Булгартабак", не е най-доброто решение. Проблемите на холдинга са от друг характер и трябва да се решават с други способи".

"Бритиш Американ Табако България": Правителството действа необмислено. Готви се шок за пазара

Тютюневата компания "Бритиш Американ Табако България" изразява сериозно безпокойство във връзка с намерението на Министерство на финансите да увеличи сегашното ниво на акциза на цигарите, което надхвърля договореното с ЕС ниво с 10 евро, съобщиха от дружеството.

"В контекста на икономическа криза през 2009 г., цените на цигарите вече се повишиха с 25%. В случай, че последното предложение бъде прието и въведено, едно бъдещо увеличение с 38% на сегашните цени ще бъде шоково за пазара, тъй като подобно увеличение е прекалено за потребителите", заявяват от компанията.

"Разбираме нуждата на правителството от по-високи бюджетни приходи и имаме готовност да сътрудничим в намирането на решение, удовлетворяващо всички заинтресовани страни", допълват от там.

От компанията посочват: "Има множество примери, включително в Унгария, които показват, че с бързото увеличаване на контрабандата обемът на легалната търговия намалява за сметка на нелегалната и правителството няма да успее да получи планираните приходи. Според нас нелегалната търговия през 2010 г. ще генерира черен пазар на цигарите повече от 40% или 6.9 милиарда къса цигари, за които няма да бъдат платени данъци".

Спорет БАТ в настоящата ситуация, когато таксите и данъците представялват 85% от цената, плащана от потребителите, е изненадващо, че правителството взема подобни ударни мерки, без никакви консултации с индустрията, което е практика в повечето европейски страни.


МИЕТ настоява за ограничаване на ръста на акциза върху цигарите

 

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е изпратило становище до Министерството на финансите, в което аргументира позицията си за ограничаване на ръста на акциза върху цигарите.

МИЕТ подкрепя варианта за специфичен акциз 44.00 лв на 1000 къса и пропорционален акциз 46 на сто от продажната цена на цигарите, защото:

  • Този вариант отчита в най-висока степен предвиденото нарастване на акциза с около 12%, с оглед достигане на минималния за ЕС размер.
  • Този вариант отчита балансирано интересите както на производителите, така и на вносителите на цигари.
  • По изчисления на МИЕТ, при равни други условия, предложеното изменение ще доведе до нарастване на цените на цигарите в ниския и средния ценови сегмент с около 20%, а при цигарите във високия ценови сегмент  - с около 19%.
  • Така предложената структура на акциза - по-нисък размер на специфичната компонента - в по-голяма степен защитава производителите на тютюневи изделия. Подобен подход се прилага и в други страни - членки на ЕС - Франция, Гърция, Полша и други.

България е поела ангажимент към ЕС за поетапно достигане на минималните за Общността нива на акциза за цигарите от 64 евро за 1000 къса до 1 януари 2010 г.

По данни на Агенция "Митници" приходите от цигарения акциз за периода януари - август 2009 г са в размер на 1. 669 млрд лв., а за същия период на 2008 г. - 1. 001 млрд. лв., информира МИЕТ.

Съгласно националното законодателство в момента акцизната ставка за цигарите е 40.50 на сто от продажната цена плюс 41.00 лева за 1000 къса. Така общият акциз е в размер на 52.02 евро за 1000 къса за най-продаваната ценова категория (3.00 лева за пакет от 20 къса).

-----------------------------

Бюджет 2010

"Бюджетът за следващата година е готов. Той ще влезе на оперативното заседание на Министерския съвет следващата седмица". Това каза още днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Това ще бъде балансиран бюджет с равенство между приходите и разходите. В него е заложен спад на икономиката от 2%, стана ясно още от думите на вицепремиера.

"Увеличаването на акциза на горивата е тема, с която сме много внимателни, защото сме в условия на криза. В бюджет 2010 година има минимално увеличение на някои от горивата само в зависимост от изискванията на ЕС". Това каза още Дянков. По думите му практически увеличение на акциза на горивата няма да има, тъй като почти сме стигнали изискванията.

Данъците в бюджет 2010 няма да се променят. Има леки промени в данъчните закони, които са свързани с европейските регулации, но това няма да има фискален ефект. Това стана ясно още днес.

"По време на криза не е хубаво да се удрят сектори, които зависят от горивата. Тютюнопушенето не е сред тези сектори", обясни Дянков сериозния ръст в акциза на цигарите.

В образователния сектор се готвят големи реформи. Това съобщи още Дянков. Проектозакони за някои от тях са почти готови. По думите му  в следващия месец ще видим поне два от тях, които да бъдат публично обсъдени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...