432 разрешения за износ, внос и трансфер на оръжия са издадени през 2009 г.

01.09.2010 | 16:26
по статията работи:
Най-големи обеми по стойност са осъществени за Алжир, Афганистан, САЩ и Ирак
432 разрешения за износ, внос и трансфер на оръжия са издадени през 2009 г.

Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е издала 726 разрешения през 2009 г. по Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба. От тях 432 са били за износ и трансфер на оръжия от територията на България, а 294 - за внос и трансфер в страната.

Данните са от годишния доклад на Междуведомствената комисия, който бе разгледан на днешното правителствено заседание, съобщи пресслужбата на кабинета. В изпълнение на принципа за прозрачност, той ще бъде представен в Народното събрание, след което ще бъде публикуван в интернет страницата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Общата стойност на реализирания износ на оръжия за миналата година е 145 003 244 евро. Най-големи обеми по стойност са осъществени за Алжир, Афганистан, САЩ и Ирак. Вносът е за 71 801 455 евро, като най-голямата част е осъществен от Франция, Украйна и Сърбия.

Реализираният през 2009 г. износ на изделия и технологии с двойна употреба е на стойност над 4,3 млн. евро, трансферът е за над 2,8 млн. евро, а вносът - за 107 585 644 евро.

Докладът съдържа още информация за актуалното състояние на системата за експортен контрол, за нормативната база в областта на контрола на външнотърговската дейност с оръжия и с изделия и технологии с двойна употреба, за органите и институциите, ангажирани с осъществяването на експортния контрол и др.

От 2007 г. годишни данни за износа на оръжия от България се предоставят на Съвета на Европейския съюз, като от 2008 г. се включват в Годишния доклад за износа на оръжия, публикуван в Официалния вестник на ЕО. България е предоставила пълна информация за осъществения внос и износ и на международните организации съгласно поетите ангажименти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 31.03   307 г. – След като се развежда с Минервина, император Константин Велики се жени за Фауста, дъщерята на някогашния римски император Максимиан. 1078 г. – С бунт...