48 души е спасила ИА "Морска администрация" през 2009 г.

19.02.2010 | 10:07
по статията работи:
Над 3000 проверки по опазване на околната среда са извършени от звеното през изминалата година
48 души е спасила ИА "Морска администрация" през 2009 г.

427 проверки на чистотата на акваториите, пристанищата, рейдовете и кейовите места и 75 проверки по замърсяване на морската среда са извършени през 2009 г. от Изпълнителна агенция "Морска администрация" в Черно море. Звеното е направила и 2 564 проверки за замърсяване на водите на р. Дунав.

По линия на европейската система за сателитен мониторинг на нефтено замърсяване (системата CleanSeaNet на Европейската агенция за морска безопасност) са получени и своевременно обработени 46 съобщения. От тях са засечени 76 вероятни нефтени петна в отговорния район на България. Проведени са детайлни анализи за проверка на всяко едно от тях, включително идентифициране на възможния източник на замърсяване, както и определяне на реалната опасност от причиняване на щети. В случаите на засечен кораб, заподозрян като възможен замърсител, са извършени проверки на място или са изпращани уведомления до контролните органи в съответното пристанище.

Регистрирани са и 78 проверки по сигнали за замърсяване повърхността на река Дунав. Всички инспекции и проби са констатирали незначителни нива на замърсяване.     

В областта "Търсене и спасяване" през 2009 г. ИА "Морска администрация" е получила и са обработени общо 113 сигнала за бедствие, от които действителни са били 58.

Проведени са 12 операции, при които са спасени 48 души. Тенденцията е за запазване броя на получените сигнали (през 2006 г. - 113, 2007 г. - 108, 2008 г. - 126) и минимално увеличаване на фактическите спасителни операции (за 2006 г. - 5, 2007 г.- 6, 2008 г. - 11). Основният брой сигнали за бедствие са регистрирани в периода на летния сезон (май - август), информира пресцентърът на Министерството на транспорта, информацаионните технологии и съобщенията.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...