6000 гръцки фирми са се преместили в България

16.07.2012 | 10:14
по статията работи: Елица Елефтерова
Основната причина за това се оказва плоският данък, твърди сп. "Форбс"
6000 гръцки фирми са се преместили в България
Снимка: Sxc.hu

Около 6000 компании вече са се преместили от Гърция в България. Причините за тези действия могат да бъдат много - от една страна, защото правителството обеща да намали разходите, а не го направи, от друга заради непрекъснато увеличаващите се данъци, климата на хаос и конфискацията на имущества в Гърция, пише в свой коментар списание “Форбс”.

Интересно обаче, защо гръцкият бизнес се насочва точно към България? Причините за този избор също са многостранни - България е член на Европейския съюз с всички произтичащи от свободната търговия предимства. Българският лев е надеждно вързан към еврото с валутен борд.

Преди всичко обаче в България има плосък данък от 10% и корпоративен данък, който също е 10%. 20-процентният Данък добавена стойност е висок, но все пак е по-нисък от този в Гърция, където е 23%.

Авторът на статията във "Форбс" коментира, че когато България въведе плоския данък, данъчните постъпления нараснаха с 5,24% през първата година от въвеждането му в сравнения с последната година, когато е действала старата данъчна система.

Гърция е с население от 10,8 милиона души, което е малко по-малко от това на щата Охайо (11,4 милиона). Загубата на 6000 компании е голям удар за икономика с такива мащаби.

Това е повече от ръста на приходите, които гръцкото правителство е получило от всичките си досегашни повишения на данъците в рамките на "рестриктивните" си усилия. Така някои от 6000 фирми, които сега са в България, могат да се върнат в родината си.

В Атина все повече се носят слухове, че страната ще напусне еврозоната и това притеснява бизнеса. Страната е вече пета година в рецесия. С 6,9%е намалял БВП през миналата година. Гръцкото правителство трябва драстично да намали разходите си. Само строгите ограничения ще доведат до ръст, категорични са от Forbes. 

Гръцкото правителство трябва да ореже сериозно разходите си, за да ги синхронизира с данъчните постъпления. Това се нарича "икономии с растеж" и е същата стратегия, която беше използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години на ХХ век. Тази стратегия може да проработи и днес в Гърция, смятат от "Форбс", цитирани от БГНЕС.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...