61 варненски фирми са предадени на прокуратурата за невнесени данъци

17.12.2012 | 14:36
по статията работи: Теодора Пенева
За първите 10 месеца от годината са събрани близо 350 млн. лв. от просрочени задължения
61 варненски фирми са предадени на прокуратурата за невнесени данъци

За първите десет месеца от 2012 г. Публичните изпълнители от дирекция „Събиране“ на Националната агенция за приходите (НАП) – Варна са събрали 346 745 328 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения, информират от пресцентъра на приходната агенция.

По-голямата част или 216 720 846 лева от събраните просрочени задължения са данъчни. Останалите 130 024 482 лева са от просрочени здравни и социални осигуровки. 26 544 467 лева от тях са събрани принудително, като сумата е постъпила в държавния бюджет след запорирането на банкови сметки и продажбата на имущество на 166 търгове, проведени от публичните изпълнители от дирекция „Събиране” при НАП Варна.

Отделно от това са данъчните инспектори са изпратили 30 468 покани за доброволно изпълнение на лицата, които не са внесли доброволно просрочените задължения и не са опитали да се свържат с регионалната администрация на агенцията. Те трябва да внесат общо 379 948 314 лева.

27 019 банкови сметки на длъжници от обхвата на териториалната дирекция са запорирани, след като са получили покани за доброволно изпълнение, но са отказали да изпълнят задълженията. 895 от тях са получили разрешения за неотложни плащания. Този тип документ позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета. НАП Варна е усвоила 4 891 196 лева от запорираните сметки, като е дала възможност на фирмите в затруднение да продължат да работят, се казва в прессъобщението до медиите.

За десетмесечния период териториалната дирекция е поискала от съда обявяването в несъстоятелност на 61 фирми, всяка от които е дължала над 500 хиляди лева. Общият размер на непогасените данъчни и осигурителни задължения е възлизал на близо 100 милиона лева. Задлъжнелите компании не са предприели никакви действия напълно или частично да изплатят натрупаните дългове, въпреки предупрежденията, че може да се стигне до вземането на тази мярка. Всички 61 фирми са предадени на прокуратурата за търсене и на наказателна отговорност.

От продажби на конфискувани злато и валута до края на този октомври в държавния бюджет са внесени 965 хиляди лева. Близо 1,3 милиона лева са общо постъпленията в бюджета в края на месец октомври от  продажби на вещи и имущества, изоставени или конфискувани в полза на държавата от Агенция „Митници“, съдилищата и други институции. От началото на годината инспекторите от отдел „Продажби” при НАП Варна са провели 30 търга, на които са били предложени за продажба вещи и имоти на обща стойност над 1 милион лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.09   867 г. – Василий I Македонец извършва преврат, като убива император Михаил III и заема византийския императорски трон. 1122 г. – Папа Каликст II и император...