65% от опаковките на цигари с предупреждения за вредата от тях

08.10.2013 | 18:15
по статията работи: Теодора Пенева
Европейските депутати окончателно отхвърлиха предвижданата забрана за тънките цигари
65% от опаковките на цигари с предупреждения за вредата от тях

Европейският парламент (ЕП) прие днес на първо четене текстовете по новата Директива за тютюневите изделия, информира институцията на официалния си сайт.

Сред ключовите промени, който са предвидени в документа, е частичното уеднаквяване на кутиите на тютюневите изделия. По предложение на Комисията по здравеопазване към ЕП (ENVI) 65% от цялата им площ ще бъде заета от предупреждения за вредата от тютюнопушенето.

Действащото в момента законодателство изисква от всеки производител да отделя поне 30% от предната и 40% от задната страна на опаковката на продукта си за здравните предупреждения. Увеличеният процент ще обхваща изцяло „лицето“ на кутията, а дизайнът на съобщенията да залага много повече на визуалните ефекти и да включва снимки.

Европейските депутати окончателно отхвърлиха предвижданата забрана за тънките цигари. Остава обаче предложението за отпадане на кутиите с по-малко от 20 къса.

Електронните цигари ще подлежат на съответната регулация, но в това отношение няма да се разглеждат като лекарствен продукт, освен ако не са търговски представени като притежаващи лечебни или превантивни свойства. Нелекарствените електронни цигари не трябва да съдържат повече от 30 мг/мл никотин, трябва да имат същите предупредителни съобщения на опаковката си и да не се продават на лица под 18-годишна възраст.

Парламентът се обяви против добавките за тютюн, които се прилагат към продукта, за да го направят по-атрактивен. Позволено е използването само на такива вещества, които стоят в основата на производството – като захар. Всеки производител, който желае да включи нова добавка, ще трябва да се обръща към Европейската комисия.

Мерките на Европейската комисия, които много хора определиха като „рестриктивни за тютюневия бранш“ след обявяването им, са част от борбата на институцията с вредата от тютюнопушенето. По данни на ЕК всяка година умират средно 700 хиляди европейски граждани поради болести, свързани с този вреден навик. Разходите по него се изчисляват на 25,3 милиарда евро годишно.

Следващата стъпка по приемането на документа е допълнителното му обсъждане в Съвета на Европейския съюз (ЕС), след което той отново ще се върне за гласуване в Европарламента.

Веднъж щом директивата бъде одобрена, тя ще трябва да бъде приложена от всяка от 28-те страни членки като част от нейното законодателство. Самите държави ще разполагат със срок от 18 месеца, за да въведат основните законодателни текстове в Директивата и с 3 години за пълното й възприемане.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.06   930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките...