65% от хората не знаят добре пътните знаци

21.10.2010 | 16:37
по статията работи:
Всеки пети смята за допустимо да кара след употребата на алкохол. Пушачите намаляват, става ясно от анкета на здравното министерство
65% от хората не знаят добре пътните знаци

65% от българите не знаят добре пътните знаци и маркировката. Един от всеки петима смята, че е допустимо шофирането след приемането на алкохол. Това сочи проучване на Министерството на здравеопазването, реализирано по ОП "Развитие на човешките ресурси" за информираността на гражданите за здравословния начин на живот.

Друг извод от проучването, проведено след 1202 души между 15 и 65 г., е че делът на пушачите у нас намалява.

                                                           Тютюнопушене

56% или с 5 пункта повече са хората, които не са пушили в последните 30 дни в сравнение с пушилите през последните 12 месеца. Най-висок дял непушачи през последния месец се регистрира сред хората със зрителни и слухови увреждания (около 62%).

Около 77% от всички анкетирани разполагат с достатъчно информация по темата. По-слабо информирани се чувстват хората, живеещи в отдалечени райони (около 74%), както и представителите на малцинствените групи (около 72%).

Малко над 60% от интервюираните твърдят, че ще спазват мерките, които прилага правителството за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Още по-силна подкрепа срещат мерките за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения - над 68% заявяват, че ще спазват тези правила, става ясно от информацията на здравното министерство.

   Ограничаване на транспортния травматизъм

Около 35% от участвалите в изследването заявяват много добри познания както на Закона и правилника за движение по пътищата, така и на пътните знаци и маркировка. Значително по-нисък е този дял сред уязвимите групи на роми и турци, както и на хората с увреждания (под 30%).

Близо 70% са на мнение, че категорично не трябва да се управлява автомобил след употребата на алкохол, като този дял се оказва най-висок сред ромите и турците и хората с увреждания, докато най-нисък - с около 10 пункта под средното за всички - сред живеещите в отдалечените райони. Един от всеки петима изразява разбирането, че е допустимо шофирането след поемане на алкохол, а други 11% нямат мнение по темата. Около 1.5 % са склонни да поемат риска за шофиране след четири и повече стандартни питиета.

Разпространение на наркотични вещества

13.8% от изследваните лица между 15 и 64 г. са опитвали някакъв наркотик поне веднъж в живота си. Значително по-висок от средния за всички е този дял сред живеещите в неотдалечени райони. Категорично не биха опитали наркотик в бъдеще около 89%. Рискът от повторна употреба е най-висок сред населението в неотдалечените райони, а най-нисък сред хората със зрителни и слухови увреждания.

Марихуана, хашиш, амфетамини, екстази са сред най-употребяваните наркотични вещества сред живеещите в неотдалечените райони. Подобна е ситуацията и сред малцинствата, като при тях значително проникване има и употребата на лепила и бронз (3.5 %). Сред тази група има и 1.5 % на употребявалите кокаин поне веднъж през живота си. Този процент се е увеличил с 0.5 % за последната една година.

Повече информация и данни може да намерите тук в рубриката "Анализи" на Econ.bg.                   

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...