845 храни са изследвани за остатъци от пестициди през 2009 г.

15.03.2010 | 12:20
по статията работи:
В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата
845 храни са изследвани за остатъци от пестициди през 2009 г.

През 2009 г. е направено изследване на 845 броя храни от растителен произход съгласно отчета по изпълнение на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в суровини и продукти от растителен произход за 2009 г. Проверките са извършени от Национална служба за растителна защита /НСРЗ/ съвместно с Дирекция "Опазване на общественото здраве" към Министерство на здравеопазването. НСРЗ е изследвала 170 проби от плодове и зеленчуци - ябълки, праскови, десертно грозде, моркови, картофи, домати, зеле, марули и пшеница. Повече от половината от анализираните партиди плодове и зеленчуци са напълно безопасни и не съдържат измерими остатъчни количества от целевите пестицидни съединения. При оценка на токсилогичния риск в 9% от пробите са установени остатъчни количества над нормата.

След установените нарушения, свързани с употреба на неразрешен продукт за растителна защита, контролните органи на НСРЗ са съставили 5 акта, а нереализираната продукция е поставена под възбрана и е подложена на повторен анализ. Нарушенията са свързани с употреба на неразрешено активно вещество "алдикарб" при картофи, "карбофуран" при салати, "винклозолин" в домоти и "тетрадифон" в ябълки.

В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата. При замърсените с марули партиди също представляват риск за остро отравяне. Земеделските производители, при които са доказани несъответствия при употребата на продукти за растителна защита, ще бъдат включени в обхвата на контролната дейност върху употребата за 2010 г.

Министерство на земеделието и храните чрез НСРЗ е отговорно за изготвянето и прилагането на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в продукти от растителен произход от местата за производство по време на прибиране на реколтата, преди предлагането й на пазара. Това се посочва в информацията на земеделското министерство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 10.11   1202 г. – Въпреки писма от папа Инокентий III, забраняващи я и заплашващи с отлъчване, католически кръстоносци започват обсада на католическия град Зара,...