GPS-и ще следят движението на камионите с дървесина

10.03.2015 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Целта е да се подобри контрола и превантивната дейсност в горите
GPS-и ще следят движението на камионите с дървесина
Снимка: Булфото

Движението на камиони с дървесина ще се следи чрез GPS-и. Това е част от основните предложения за нормативни промени, свързани с подобряване контрола и превантивната дейност в горите. Те засягат Закона за горите, законови актове, както и подзаконовата нормативна уредба, уточни зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов на кръгла маса за обсъждането на нормативни промени в горския сектор., информира iNews.bg.

„Мерките, които трябва да бъдат предприети в тази посока са: промяна в реда на достъп на превозните средства до горските територии чрез въвеждане на специфични технически изисквания (GPS) за осигуряване на проследяемост в движението; въвеждане на възможността служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове и в района на дейност на други Държавни горски стопанства и Държавни лесовъдни стопанства” допълни Костов.

По думите му първата група промени трябва да засягат малките горски имоти. Целта е да бъде ограничено изсичането в малки периоди от малките горски парцели. Следващата група промени трябва да бъде свързана с достъпа на превозни средства и обектите на преработка, каза Костов. Целта на тези промени е въвеждане на допълнителни законови изисквания към операторите в горите и служителите в горите, с цел ограничаване на незаконните практики.

Зам.-министърът подчерта, че сериозните нарушения в горите по време на законните сечи са свързани с лица, които имат компетенциите да издават разрешителни. Той обаче отдава този факт главно на недобрата квалификация на хората в сектора.

„Има сериозна реакция срещу голяма група лица, които придобиват правомощия по Закона за горите, да издават позволителни, да имат марки и да маркират, но нямат необходимата квалификация” посочи зам.-министърът и поясни, че трябва да се обърне сериозно вснимание на правомощията, отговорностите и квалификацията на регистрираните лесовъди.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че е издала заповед, с която забранява износа на необработен дървен материал.

Налагането на ограничението стана възможно, след като преди седмица парламентът гласува тримесечен мораториум върху експорта на необработени дървета. По думите й проблемът с незаконните сечи в горите е огромен и дебатът за това трябва да се води на експертно ниво.

„Нека се отърсим от популизма и вземем адекватни решения, които биха довели до устойчиво управление на горските територии, щадящи природа, така че основните функции на горите да бъдат гарантирани“, заяви Танева.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.05   254 г. – Папа Стефан I наследява папа Луций I като 23-ти папа. 1364 г. – В Краков, Полша, е основан най-старият полски университет, Ягелонския...