Goldman Sachs ще изплати глоби и обезщетения в размер на 5,1 млрд. долара

15.01.2016 | 12:20
по статията работи: Даниел Василев
Финансовата институция е обвинена в представянето на подвеждаща информация за инвестиционни инструменти
Goldman Sachs ще изплати глоби и обезщетения в размер на 5,1 млрд. долара
Снимка: Guliver/Getty Images

Goldman Sachs е постигнала споразумение с властите в САЩ, според което банката трябва да изплати обезщетения и глоби на обща стойност 5,1 милиарда долара, тъй като в навечерието на Голямата рецесия финансовата институция е подлъгвала инвеститори при продажбите на обезпечени с ипотеки ценни книжа, предаде Financial Times. Според анализатори постигането на това споразумение ще заличи печалбите на гиганта през четвъртото тримесечие на миналата година, допълни още изданието.

От Goldman посочиха, че са се споразумели да платят парична глоба на стойност 2,4 милиарда долара на Министерството на правосъдието на САЩ, като освен нея финансовата институция ще изплати още 875 милиона долара на различни отделни агенции и ведомства. Към тези суми се добавят и обезщетенията, възлизащи на 1,8 милиарда долара, които банката ще изплати на различни собственици на жилища, които са изпаднали в неплатежоспосоност.

В Goldman сме „щастливи, че успяхме да постигнем принципно споразумение, за да разрешим тези въпроси“, коментира председателят и главен изпълнителен директор на финансовата институция Лойд Бланкфейн. Това е последното постигнато споразумение между властите и други организации, от една страна, и банка от Уол стрийт“, от друга, след като регулаторът глоби няколко финансови институции за подвеждаща информация, свързана с търговията с обезпечени с ипотеки ценни книжа, напомни Financial Times.

Първата банка, срещу която бяха повдигнати такива обвинения, беше JPMorgan Chase. През 2013 г. тя плати обезщетения и глоби на стойност 13 милиарда долара. JPMorgan беше последвана от Citigroup, която година по-късно се споразумя да изплати компенсации в размер на 7 милиарда долара, а най-колосалната сума по подобно обвинение беше изплатена от Bank of America – 17 милиарда долара. През февруари 2015 г. Morgan Stanley се договори за обезщетения в размер на 2,6 милиарда долара.

Споразумението между Goldman Sachs и обвинението идва броени дни преди от банката да обявяват приходите си за четвъртото тримесечие на 2015 г. Според анализатори те са достигнали 1,9 милиарда долара, спадайки с 12% спрямо същия период на 2014 г. От банката коментираха, че разходите по споразумението ще редуцира приходите ѝ с около 1,5 милиарда долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден, 21 юли   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор...