L’Оreal и ЮНЕСКО отпразнуваха 20-ата годишнина на "За жените в науката"

23.03.2018 | 13:45
по статията работи: econ.bg
В допълнение бе дадено началото на нова инициатива в подкрепа на повишаване броя на жените в науката – „Мъже шампиони за жени в науката“
L’Оreal и ЮНЕСКО отпразнуваха 20-ата годишнина на "За жените в науката"
Снимка: M3 Communications Group, Inc.

20-ите годишни награди „За жените в науката“ на L'Oreal и ЮНЕСКО бяха проведени снощи в Париж. На бляскава церемония пет изключителни жени учени бяха отличени за тяхната отдаденост на каузата да променят света към по-добро със силата на науката. Всяка дама лауреат получи награда от 100 000 евро. Проф. Хедър Зара, проф. Мей-Ман Чанг, проф. Джанет Росант, проф. Ейми Остин и проф. Дам Каролин Дийн бяха отличени за техния принос съответно в областта на медицината, палеонтологията, молекулярната биология, екологията и биология на развитието.

По време на 20-ите годишни награди „За жените в науката“ фондация L’Oreal и ЮНЕСКО стартираха и нова революционна инициатива: „Мъже шампиони за жени в науката“. Основната цел е да допринесе за по-добър баланс между половете в науката. 25 известни мъже учени вече се присъединиха към инициативата, сред които са математикът Седрик Вилани, генетикът Аксел Кан, Етиен Клеин, директор на изследователската дейност на CEA (френската Комисия по атомна и алтернативна енергия) и Моуан Ханз, генерален секретар на CNRS (Френски национален център за научни изследвания) в Ливан. 

„Искаме да ускорим промяната към постигане на по-добро равновесие между половете и ефективност в науката, за да подпомогнем научното развитие и разрешаването на предизвикателствата, пред които е изправен светът днес“, коментира Жан-Пол Агон, президент на фондация L'Oreal.

Жените продължават да бъдат слабо представени в областта на науката, където „стъкленият таван“ все още е реалност. Днес само 28% от учените са жени и 3% от Нобеловите награди за наука (датиращи от 1901 г.) са били присъдени на жени. За да се преборят с това неравенство между половете и вдъхновени от наличието на много изтъкнати жени учени, L'Oreal и ЮНЕСКО създават програмата „За жените в науката“, която през последните 20 години е отличила 102 дами лауреати, три от които впоследствие са получили и Нобелови награди за наука.

КОИ СА ЛАУРЕАТИТЕ ОТ ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА НАГРАДИТЕ „ЗА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА“?

1.  Професор Хедър Зара, АФРИКА И АРАБСКИТЕ ДЪРЖАВИ

Професор и ръководител на Отделението по педиатрия и детско здраве, детска болница "Red Cross War Memorial”

Директор на Звеното за академични науки в Университета в Кейптаун

За създаването на революционна научноизследователска програма за пневмония, туберкулоза и астма, спасявайки живота на много деца по целия свят.

2. Професор Мей-Ман Чанг, АЗИАТСКО-ТИХООКЕАНСКИЯ РЕГИОН

Професор, Институт по гръцка палеонтология и палеоантропология

Член на Китайската академия на науките, Пекин, Китай

За нейната пионерска работа по изследване на вкаменелости, водеща до прозрения за това как водните гръбначни се адаптират да живеят на сушата.

3. Професор Дам Каролин Дийн, ЕВРОПА

Професор, Център „Джон Инъс“, Norwich Research Park, Великобритания

За нейното новаторско проучване как растенията се адаптират към обкръжението им и изменението на климата, което води до нови начини за подобряване на културите.

4. Професор Ейми Т. Остин, ЛАТИНСКА АМЕРИКА

Професор, IFEVA-CONICET, Факултет по агрономия, Университета в Буенос Айрес, Аржентина

За забележителния й принос към разбирането на екологичната екосистема на природните и човешко-модифицираните ландшафти.

5. Професор Джанет Росант, СЕВЕРНА АМЕРИКА

Старши учен, болница за болни деца, Торонто, Канада

Университетски професор, Университета в Торонто, Канада

Президент, Фондация „Гарднър“, Канада

За нейните изключителни изследвания, които помагат да се разбере по-добре как се образуват тъкани и органи в развиващия се ембрион.

НИСКИЯТ ПРОЦЕНТ НА ЖЕНИТЕ В НАУКАТА 

През последните 20 години процентът на жените в науката се е увеличил с около 12%, но остава твърде нисък: по-малко от 30% от изследователите са жени. „Стъкленият таван“ все още съществува, жените заемат само 11% от академичните лидерски позиции в Европа и само 3% от Нобеловите награди за наука някога са били връчвани на жени. Това недостатъчно присъствие на жените влияе върху качеството на научните изследвания. Например, проучвания на ЮНЕСКО показват, че липсата на полово разнообразие в сектора на изкуствения интелект е довела до разработването на софтуер, който възпроизвежда и дори увеличава стереотипите, особено тези, свързани с пола. 

КОАЛИЦИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЛИЦЕТО НА НАУКАТА

За да се насърчи сътрудничеството между жените и мъжете, фондация L'Oreal и ЮНЕСКО стартират нова инициатива, наречена „Мъжe шампиони за жени в науката“. Мъже учени бяха поканени да подпишат Харта за ясни и измерими ангажименти със следните цели:

• Насърчаване на достъпа на жените до финансиране за научни изследвания 

• Осигуряване на равни възможности за набиране на персонал

• Стремеж към постигане на по-добър баланс между публикациите и авторските права.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...